Estudiants dins d'una universitat.
El centre amb un percentatge més elevat de cost de la docència per als estudiants és la Universitat de Barcelona (UB), amb un 56%.
Barcelona

Els universitaris catalans paguen més del 40% del cost de les classes

A Àustria o Bèlgica, el percentatge del cost de la carrera no passa del 5%, a França i la República Txeca està entre el 8% i el 10%

RedaccióActualitzat

Un estudi sobre el finançament de l'ensenyament superior ha desvelat que els universitaris paguen més del 40% del cost de les classes. D'aquesta manera, el percentatge s'ha duplicat en aquests últims anys i ha passat del 22% del 2009 al 41,6% al 2012, i es preveu que arribi al 43% al 2014.

L'estudi, realitzat per l'Observatori del Sistema Universitari (OSU), compara aquesta situació amb la d'altres països de l'OCDE. A Àustria o Bèlgica, el percentatge del cost de la carrera no passa del 5%, a França i la República Txeca està entre el 8% i el 10%. En canvi, al Canadà, els Estats Units i el Regne Unit, se situa per sobre del 40%.

Els autors de l'estudi, Alfonso Herranz, Enric Tello i Sergio Espuelas, han criticat avui, dijous, que el preu de les carreres és excessiu, i Herranz ha alertat que "caminem cap a un model d'universitat amb menys finançament públic i més basat en el finançament dels estudiants".

De fet, sobre el cost total del servei, incloent-hi classes, investigació i altres despeses de la universitat, el percentatge del total que paguen els estudiants és, segons l'estudi, del 26%. No obstant, la Generalitat sempre ha assegurat que no passa del 25%, que és el màxim que fixa el Reial Decret 14/2012 de nous preus públics i taxes universitàries.

El centre amb un percentatge més elevat de cost de la docència per als estudiants és la Universitat de Barcelona (UB), amb un 56%, seguida per l'Autònoma de Barcelona (UAB), amb un 46%; la de Girona (UdG), amb un 42%; la de Lleida (UdL), amb un 41%; la Politècnica de Catalunya (UPC) i la Rovira i Virgili (URV), amb un 32%, i la Pompeu Fabra (UPF), amb un 31%.

Anar al contingut