El Caire

Els dos Egiptes acomiaden els seus morts, enmig d'un clima creixent de violència

Seguidors del deposat president Mohamed Mursi han enterrat els seus morts, mentre també es feia el funeral oficial als 43 policies que van perdre la vida als aldarulls. El Ministeri de l'Interior egipci ha afirmat que ha donat instruccions a les seves forces perquè utilitzin munició real davant de qualsevol atac contra les institucions governamentals i els efectius de l'ordre.

RedaccióActualitzat
Milers de persones han acomiadat aquest dijous els seus familiars i amics, víctimes de la violència que es viu a Egipte entre les forces de l'ordre i els seguidors del president deposat Mohamed Mursi. Segons l'últim balanç del Ministeri de Sanitat, com a mínim 525 persones han mort i 3.717 han resultat ferides a tot el país com a conseqüència dels disturbis. La xifra difosa pels Germans Musulmans supera el miler de morts.

El ministre de l'Interior egipci, Mohamed Ibrahim, ha assistit al funeral oficial pels 43 policies morts als aldarulls. Els seguidors de Mursi, contraris al cop d'Estat dels militars, han celebrat el sepeli a la mesquita d'Al Iman del Caire. Desenes de cadàvers es trobaven al temple, escena que s'ha repetit a d'altres zones del país.

El dol no frena els enfrontaments

Tot i l'elevada xifra de morts, els enfrontaments han continuat aquest dijous. Tres policies han mort en una comissaria del barri de Heluan, al sud del Caire. A Gizeh, una ciutat suburbial pròxima a la capital, grups de persones han assaltat i incendiat la seu de la Governació de la província. Alguns dels assaltants, segons ha informat l'agència de notícies Mena, han estat detinguts després de llançar còctels Molotov contra la seu.

Els funcionaris han estat evacuats de l'edifici governamental, mentre els bombers intentaven apagar el foc. El ministeri egipci d'Antiguitats ha concretat que l'edifici té valor històric i arquitectònic, per la qual cosa invertirà en la seva restauració.

D'altra banda, partidaris i opositors de Mursi s'han enfrontat a diversos punts d'Alexandria. Els xocs han començat al barri de Victòria, cap on es dirigia una marxa organitzada pels Germans Musulmans que havia sortit de la mesquita del districte de Sidi Bishr, després de la pregària del migdia.

Com a mínim quatre persones han mort en aquests enfrontaments, segons ha assegurat la televisió estatal. L'agència de notícies Mena ha informat que s'han llançat pedres i hi ha hagut un tiroteig. Els opositors a Mursi portaven fotografies del cap de l'exèrcit, Abdel Fatah al-Sisi.

D'altra banda, almenys onze policies han mort en diversos atacs a la localitat d'Al-Arish, capital de la província del Nord del Sinaí, a l'est d'Egipte. Set haurien perdut la vida en un tiroteig, i els altres quatre en un assalt a la carretera.

A la província de Kafr el-Sheij, al nord del país, també hi ha hagut xocs violents quan membres dels Germans Musulmans han tallat la carretera de la costa i s'han enfrontat a alguns conductors. Desenes de persones han resultat ferides.

Paral·lelament, la justícia egípcia ha ordenat prolongar quinze dies més la presó preventiva contra el president derrocat Mohamed Mursi i el dirigent dels Germans Musulmans Saad Katatni, detinguts des del cop d'estat de principis de juliol.

El govern diu que farà servir munició real

El Ministeri de l'Interior egipci ha afirmat que ha donat instruccions a les seves forces perquè utilitzin munició real davant de qualsevol atac contra les institucions governamentals i els efectius de l'ordre. En un comunicat, el ministeri ha apuntat que aquesta decisió s'ha pres arran "dels atacs terroristes dels Germans Musulmans contra institucions i la policia, els seus intents d'apoderar-se d'armes i el tall de camins per sembrar el caos".

El govern ha explicat que les seves forces faran complir la llei "amb totes els mitjans per protegir el país i impedir agressions i atacs contra la ciutadania i les propietats públiques".

S'allarga el toc de queda

El govern egipci ha fet marxa enrere i ha tornat a imposar el toc de queda des de les set de la tarda fins les sis del mati per intentar aturar la violència després dels funerals per les víctimes dels enfrontaments. Anteriorment les autoritats havien dit que escorçaven el temps de la mesura i que l'aixecaven en ciutats turístiques com el balneari de Sharm al-Sheikh, a la província del Sinaí, on no s'han registrat actes de violència.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut