Barcelona

Pujol diu al jutge que l'increment de l'herència familiar es deu a bones inversions

L'expresident ha estat escridassat a la Ciutat de la Justícia, on Marta Ferrusola s'ha acollit al dret a no declarar. Tres dels fills, Marta, Mireia i Pere, també han declarat

Actualitzat

Jordi Pujol ha declarat durant més de dues hores davant la jutge que porta el cas dels diners ocults a l'estranger. L'expresident ha mantingut la seva versió que els fons provenen d'una herència rebuda del seu pare Florenci, oculta a l'estranger durant més de 30 anys. En canvi, la seva dona, Marta Ferrusola, s'ha acollit al dret a no declarar.

L'expresident de la Generalitat ha afirmat que l'increment de l'herència del seu pare es deu a les bones inversions en productes financers. I és que els 140 milions de pessetes inicials es van convertir en 540 milions de pessetes. Jordi Pujol ha assegurat que es va desentendre dels diners perquè temia que poguessin perjudicar la seva carrera política, ja que procedien d'activitats "il·legals" com l'especulació amb el canvi de divises.

En la seva declaració, Jordi Pujol ha citat un suposat document manuscrit del seu pare, on expressa la seva voluntat sobre el llegat que va deixar a la seva família. L'expresident, però no ha portat cap document que ho demostrés.

Pujol ha arribat a la Ciutat de la Justícia cap a dos quarts de deu del matí i ha acabat la seva declaració a la una de la tarda. Dues hores després, quan passaven poc minuts de les tres de la tarda, ha acabat la declaració de tres dels fills del matrimoni, Marta, Mireia i Pere, imputats per frau a Hisenda i blanqueig de capitals.  

El matrimoni Pujol ha estat rebut a les portes dels jutjats amb una forta escridassada d'algunes persones congregades. Un grup de funcionaris els ha rebut amb crits de "xoriço" i "lladre" i els ha llençat un feix de bitllets falsos. A la sortida, que s'ha fet per la porta que hi ha a l'altra banda de la Ciutat de la Justícia, l'escena s'ha repetit enmig d'un fort dispositiu de seguretat amb més crits de "lladre".

Només les preguntes de la jutge

Sembla que Pujol només ha respost a les preguntes de la jutge que porta el cas, i a les del seu advocat, però no a les de la fiscalia ni a les de l'acusació particular. Davant la jutge, que vol saber l'import real dels diners que la família tenia a l'estranger i el seu origen, l'expresident ha mantingut que són fruit d'una herència que l'avi Florenci va deixar als seus fills i a la seva dona.

La magistrada del jutjat d'instrucció 31 de Barcelona, Beatriz Balfagón, veu "sospitós" que els fons investigats provinguin d'una herència sobre la qual la família no ha aportat cap documentació. "No cal presumir, a falta de més informació i atesos els principis bàsics del Dret Penal, que l'origen dels fons dipositats a l'estranger sigui il·lícit, però això no significa que calgui acceptar a cegues, sense fer cap comprovació, l'explicació oferta pel senyor Pujol", argumenta.

La defensa sosté que aquests diners provenien d'una donació en vida del pare de l'expresident i, per això, demanen que s'arxivi el cas. L'acusació particular assegura que l'origen de la fortuna del clan Pujol prové de comissions il·legals.

El primer president de la Generalitat imputat

Jordi Pujol i Soley s'ha convertit així en el primer president de la Generalitat interrogat judicialment com a imputat per un suposat delicte de frau fiscal.

La jutge va rebutjar fa uns dies l'intent de la defensa de Pujol d'arxivar-ne la imputació, entre altres raons, per les "escasses explicacions ofertes sobre aquests fons i la nul·la acreditació de les operacions que s'hi van fer durant més de 30 anys".

Al juliol, Pujol va confessar que va tenir diners sense regularitzar a l'estranger durant tres dècades que, segons va dir, són una donació del seu pare, Florenci Pujol, mort el 1980. Pel que fa a Marta Ferrusola i els seus fills Marta, Mireia i Pere, van regularitzar també al juliol fons procedents d'Andorra "en quantitats superiors als 120.000 euros".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut