Uns sirians retiren runa després d'un bombardeig dels Estats Units al país.
Uns sirians retiren runa després d'un bombardeig dels Estats Units al país.
El Caire

Els Estats Units entrenaran opositors sirians i el Japó promet 170 milions als països que lluitin contra Estat Islàmic

El primer ministre japonès ha anunciat l'entrega de 2.500 milions de dòlars per a ajuda humanitària i infraestructures per al Pròxim Orient i l'Orient Mitjà

RedaccióActualitzat

Els Estats Units i el Japó presenten dues maneres de lluitar contra Estat Islàmic. El Japó proposa una nova fórmula: 200 milions de dòlars, uns 172 milions d'euros, per als països que actuïn contra el jihadisme.

El Departament de Defensa nord-americà, en canvi, ha anunciat que entrenarà opositors moderats sirians per combrate Estat Islàmic. Diu que ho farà amb mil efectius. 400 seran soldats i 600, personal de suport. Aquest desplegament de personal podria començar en les pròximes quatre o sis setmanes.

L'entrenament es farà a l'Aràbia Saudita, Turquia i Qatar, països que han ofert el seu suport als Estats Units per acollir camps d'entrenament de rebels sirians moderats, molt fragmentats després de més de tres anys de guerra contra el règim de Bashar al-Assad. El Departament de Defensa nord-americà preveu entrenar 5.000 rebels sirians. A més, vol mantenir els bombardejos aeris contra Estat Islàmic i seguir entrenant les forces armades iraquianes. 

Ajuda econòmica

L'ajuda del Japó és de caràcter no militar i s'emmarca en un pla de 2.500 milions de dòlars per a ajuda humanitària i infraestructures per al Pròxim Orient i l'Orient Mitjà.

El primer ministre japonès, Shinzo Abe, ha advertit que el món tindria una incommensurable pèrdua si continués l'extensió territorial del terrorisme jihadista.

El Japó és un país energèticament molt dependent del petroli de l'Orient Mitjà i considera que l'estabilitat i la pau a la regió és un factor decisiu per al seu futur econòmic.

Abe ha fet aquestes declaracions a la capital egípcia, el Caire, dins d'una gira per diversos països de la zona.

Anar al contingut