Washington

Els Estats Units confirmen que Síria ha utilitzat armes químiques contra els rebels

Washington atribueix al règim d'Assad la mort d'entre 100 i 150 rebels per l'ús de gas sarín. El president dels Estats Units, Barack Obama, portarà el conflicte sirià a la reunió del G8 de la setmana vinent, amb la mirada posada en Rússia, país amb el qual és fonamental pactar una sortida. Els Estats Units ja han anunciat que donaran suport militar a l'oposició siriana, sense concretar de quin tipus.

RedaccióActualitzat
Els serveis d'intel·ligència dels Estats Units han confirmat que el president sirià Bashar al Assad "ha utilizat armes químiques a petita escala contra l'oposició en múltiples ocasions durant l'any passat". Segons un informe de la intel·ligència nord-americana enviat al Congrés, s'atribueix al règim d'Assad la mort d'entre 100 i 150 rebels per l'ús de gas sarín. Aquesta informació ha estat contrastada amb dades d'altres països aliats com França i el Regne Unit. Això viola la "línia vermella" establerta pel govern nord-americà, ha explicat en una conferència telefònica Ben Rhodes, el conseller adjunt de Seguretat Nacional.

El presidente de Estats Units, Barack Obama, ha advertit públicament en diverses ocasions que l'ús d'armes químiques obligaria a Washington a reconsiderar la seva posició respecte al conflicte que viu el país. La Casa Blanca ja ha anunciat que Obama portarà la qüestió a la reunió del G8 que tindrà lloc la propera setmana al Regne Unit. Washington vol consultar una sortida a la situació amb Rússia, país clau.

De moment, el govern nord-americà ha confirmat que donarà suport militar a l'oposició siriana, però no ha donat més detalls sobre quin tipus d'ajuda subministrarà als rebels.

Des de l'OTAN, el seu secretari general, Anders Fogh Rasmussen, ha advertit al règim sirià que l'ús d'armes químiques "és completament inacceptable i una clara violació del Dret Internacional". Rasmussen ha defensat el pronunciament de Washington d'ajudar militarment els rebels i ha afirmat que "és urgent que el règim d'Al-Assad permeti a les Nacions Unides que investigui totes les informacions relacionades amb la utilització d'armament químic".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut