Els Capgrossos de Mataró, ídols a l'Índia

La colla castellera participa en el festival religiós Dahi Handi a l'Índia, conjuntament amb colles de govindes
Els Capgrossos de Mataró, ídols a l'Índia
Thane

Els Capgrossos de Mataró, ídols a l'Índia

La colla castellera participa en el festival religiós Dahi Handi a l'Índia, conjuntament amb colles de govindes
R. Radó Actualitzat
Els Capgrossos, descarregant un 4 de 7 amb agulla a l'Índia. (Foto: Capgrossos de Mataró)

Els Capgrossos, descarregant un 4 de 7 amb agulla a l'Índia. (Foto: Capgrossos de Mataró)

"Semblàvem en Messi". La colla castellera dels Capgrossos de Mataró ha participat en el festival religiós Janmashtami o Dahi Handi, a la ciutat índia de Thane, on els han tractat com a ídols de masses. "Ens hem sentit com si fóssim estrelles de Hollywood: anàvem pel carrer o a l'autobús i tothom ens saludava, arribàvem a plaça i ens aplaudien", comenta el cap de colla dels Capgrossos, Mia Castellví, al 324.cat.

Els castellers mataronins han passat una setmana a l'Índia, fent actuacions conjuntament amb colles de govindes, unes construccions piramidals índies semblants als castells. Castellví destaca el fet "que dues cultures tan distants geogràficament com són l'índia i la catalana tinguin aquesta tradició tan forta i tan arrelada a la terra fa que es produeixi una comunió".

"Tan bon punt baixàvem de l'autobús, la gent ens donava la mà i cada dos per tres ens demanaven de fer-se fotos amb nosaltres", indica la presidenta de la colla, Teresa Navarro. L'entusiasme indi cap als castells s'ha notat també en la gran repercussió que ha tingut la presència dels Capgrossos entre els mitjans de comunicació locals.

Malgrat que en tots dos casos són torres humanes, hi ha força diferències entre els castells i les govindes. "Nosaltres tenim més varietat: pilars, torres, tresos, quatres, agulles; en canvi, ells sempre fan unes construccions força iguals, de fet tenen només dos tipus de govindes", assenyala el cap de colla dels Capgrossos. Castellví creu que les construccions índies "són més ràpides i dinàmiques, la clau és l'equilibri", mentre que, a l'hora de fer un castell, es necessita molta més de gent. A més, recorda que els indis es meravellen de la quantitat de canalla que participa en els castells: "en un castell com el 5 de 7, per exemple, hi ha molts nens; en les govindes, com a molt, en tenen un".

El primer 4 de 8 a l'Índia

Juntament amb els Capgrossos, desenes de colles de govindes han participat en el festival de Thane, un esdeveniment multitudinari, amb més de 25.000 espectadors. "El dia del festival va ser una bogeria, com si fos un concert de Bruce Springsteen", apunta Navarro, que afegeix que l'afluència de públic era tan gran que gairebé impossibilitava accedir-hi: "la gent del país ens feien de cordó perquè poguéssim entrar a plaça, sinó no ens podíem ni moure".

La colla mataronina va coronar el primer 4 de 8 que es descarrega a l'Índia, a més d'un 4 de 7 amb agulla, un 5 de 7 i un pilar de 5 des de sota, enmig d'un gran ambient. "Tenien la música a tot drap i, quan una colla va fer la govinda de nou pisos van estar una hora celebrant-ho, ballant, ruixant-se", diu Castellví.

El festival Dahi Handi, organitzat pel ministre de l'estat de Maharashtra Jitendra Awhad, commemora el naixement del déu Krixna. El moment culminant és quan, gràcies a les torres humanes, s'aconsegueix trencar el 'handi', una olla plena de llet i espècies, per la qual cosa els Capgrossos van carregar un 4 de 7 fins a l'alçada dels dosos.

Aquesta és la tercera vegada que una colla castellera catalana assisteix al Festival de Thane: l'any passat ho van fet els Castellers de Sants i, el 2011, els Castellers de Vilafranca.