Barcelona

El cardenal Bertone beatifica el pare Josep Tous en un acte en què Sistach dóna suport a Benet XVI

L'església de Santa Maria del Mar ha acollit aquest diumenge la beatificació del pare caputxí Josep Tous, la primera que es fa a Barcelona des del segle XII. La cerimònia ha estat presidida pel secretari d'Estat del Vaticà, Tarcisio Bertone, i s'ha fet amb la màxima solemnitat. Durant l'acte, el cardenal Sistach ha tingut paraules de suport al Papa. La visita del cardenal Bertone a la ciutat, també ha servit per començar a preparar la del papa Benet XVI, prevista pel 7 de novembre.

Actualitzat
En processó i des del carrer cap a Santa Maria del Mar: així és com entraven el cardenal Bertone i el cardenal Sistach amb tot el seguici de bisbes i sacerdots concelebrants de la beatificació del pare Josep Tous i Soler. Curiosa imatge d'una processó amb més d'una desena d'escortes i guàrdia privada d'un cardenal que té por de la premsa i de possibles atemptats.

El Pare Tous va fundar, fa 160 anys, la congregació de les Caputxines de la Mare del Diví Pastor, germanes caputxines que es dediquen a l'ensenyament, i que omplien la Basílica, amb famílies vingudes de tot el món. En els parlaments dels cardenals, han destacat paraules no només dedicades al beat, sinó també a l'actualitat convulsa que viu l'Església.

El cardenal Bertone ha tingut una agenda molt plena. Després de la beatificació ha anat al monestir de Montserrat, on ha presidit el concert inaugural del nou orgue de la basílica. L'arquebisbe Lluís Martínez Sistach, ha dit que el representant del Vaticà s'està trobant amb una Església catalana molt activa i entusiasmada, i que transmetrà tot això al papa Benet XVI. Pel que fa a la polèmica pels escàndols d'abusos sexuals, Sistach ha dit que tant el Papa com Bertone estan tranquils i serens, i que tenen fe i confiança per superar aquesta etapa difícil.

Dissabte, Bertone va assistir a un acte religiós celebrat al Palau de Congressos. Al matí, esquivant la premsa i de forma imprevista, va visitar la Sagrada Família després de reunir-se amb el ministre de Justícia, Francisco Caamaño. El cardenal Bertone també ha anat al monestir de Montserrat.

30 anys demanant el reconeixement

Josep Tous i Soler va néixer l'any 1811 a Igualada. De família industrial benestant, va optar per viure en la pobresa com a frare caputxí. Aquests dies, les germanes que custodien la seva tomba, a la casa natal, celebren la seva beatificació. Són les Germanes Caputxines de la Mare del Diví Pastor, la congregació que va fundar el pare Tous el 1850, ara fa 160 anys.

Les caputxines tenen escoles a Catalunya, Espanya i Sud-amèrica. Es dediquen a l'ensenyança i ja fa més de tres dècades que lluiten pel reconeixement eclesial del seu pare fundador, que els va deixar escrit el seu llegat: fe i confiança. Una fe que, finalment, va fer que Benet XVI concedís a principis d'any que el seu desig es fes realitat.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut