Barcelona

El retaule de sant Jordi torna a Catalunya a través d'una mostra de gòtic al MNAC

El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) presenta a partir d'aquest dijous la mostra "Catalunya 1400. El gòtic internacional", una selecció "molt rigorosa d'un dels períodes més intensament creatius de la història de l'art català", segons assegura el comissari de l'exposició, Rafael Cornudella. Juntament amb una seixantena d'obres d'art del període, el retaule de sant Jordi de Bernat Martorell ha tornat per primer cop a Catalunya després d'un segle a França.

RedaccióActualitzat
Cornudella ha explicat que un dels objectius és "trencar la paradoxa" que noms àmpliament reconeguts pels especialistes estrangers, com Lluís Borrassà, Rafael Destorrents, Pere Joan i Bernat Martorell, siguin encara uns autèntics desconeguts per als catalans.

Per fer aquesta mostra s'han escollit obres mestres com quatre taules del retaule de sant Jordi que Bernat Martorell va pintar per a la capella dedicada al sant al palau de la Generalitat, a Barcelona, i que per diverses circumstàncies històriques van ser venudes i ara s'exposen al Museu del Louvre.

El museu parisenc ha cedit excepcionalment aquestes pintures sobre fusta de roure que representen el judici, la flagel·lació, el suplici i la decapitació de sant Jordi, amb un "refinament cromàtic sense parangó", ha apuntat Cornudella.

Al costat del retaule, el missal de santa Eulàlia és l'altra peça cabdal d'aquesta mostra. Aquest manuscrit il·luminat de Rafael Destorrents feia molts anys que no sortia de la catedral de Barcelona i ara s'exposa obert a la pàgina del Judici Final.

Cornudella ha aclarit que tot i que els retaules semblin les peces més valuoses de la mostra, brodats com el tern de sant Jordi o les miniatures de llibres eren sovint peces "de luxe, més costoses i més valorades".

L'exposició, que serà al museu fins al 15 de juliol, està plena de curiositats, com els dibuixos que Martorell va fer de manera lúdica al revers del retaule de san Miquel i les escenes de la vida quotidiana de la Verge que inclou un retaule de Lluís Borrassà, en el qual se la veu teixint en un concurs de brodat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut