Edimburg

El primer ministre escocès, Alex Salmond, dimiteix després de perdre el referèndum per la independència

Salmond deixa el lideratge de l'SNP després de perdre el referèndum per un 45% contra el 55% a favor del "no"

RedaccióActualitzat

El primer ministre escocès i líder del Partit Nacional Escocès (SNP), Alex Salmond, ha dimitit hores després de saber-se els resultats oficials del referèndum sobre la independència d'Escòcia. La derrota del "sí" ha propiciat la decisió de Salmond.

Després de la derrota i d'una conversa aquest divendres amb el primer ministre britànic, David Cameron, Salmond ha anunciat que deixarà tots els càrrecs el novembre, quan l'SNP, el seu partit, nomeni un nou líder.

En una emocionada intervenció, Salmond ha dit que el període de negociació amb Londres requereix un nou lideratge. Seran unes converses que comportaran importants cessions de sobirania si David Cameron manté el que ha dit durant la campanya.

"Per a mi, com a líder, la meva etapa ja està acabada, però per a Escòcia la campanya continua i el somni no ha de morir mai."

Salmond també ha assumit qualsevol error en la campanya a favor del "sí" però ha volgut destacar que el fet que "han anat molt més lluny" del que esperaven molts analistes, en aconseguir un 45% dels vots a favor de la independència.

Alex Salmond deixarà el càrrec al congrés anual del Partit Nacionalista Escocès, que es celebra del 13 al 15 de novembre i on s'escollirà el seu successor. Entre els més ben situats per substituir  Salmond destaca l'actual número dos al SNP i viceministra principal, Nicola Sturgeon.

El primer ministre d'Escòcia ha justificat la seva decisió de dimitir en el fet que ara no és la persona més idònia per portar el país endavant i afirma que hi ha "altres" millor posicionats.

Tot i reconèixer la derrota, Salmond s'ha mostrat molt satisfet pels 1.600.000 vots a favor del "sí" a la independència i també per l'alta participació, del 85%, a la consulta, dos fets que -afirma- donen més força a Escòcia en la seva negociació amb Londres per aconseguir més autonomia:

"Nosaltres hem perdut el referèndum, però encara podem portar la iniciativa política. Més important encara, Escòcia encara pot emergir com la real guanyadora."

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut