Kíev

El president interí d'Ucraïna decreta una mobilització parcial de reservistes

És la reacció a la petició formal que ha materialitzat la cambra de Crimea d'annexionar-se a Rússia. Turtxínov ha fet l'anunci en la sessió plenària de la Rada, que segons la Constitució ha de ratificar el decret presidencial perquè entri en vigor. Tot plegat, l'endemà d'un referèndum en què el resultat ha estat contundent i la participació ha superat el 80%: el 96,7% dels votants han optat pel "sí".

RedaccióActualitzat

El president interí d'Ucraïna i cap de la Rada Suprema, el Parlament, Oleksandr Turtxínov, ha ordenat una mobilització parcial de reservistes arreu del país. El president del legislatiu també ha dit que dissoldran les unitats militars ucraïneses que són a Crimea, si bé els militars podran quedar-se a la península.
Turtxínov ha fet l'anunci en la sessió plenària de la Rada, que segons la Constitució ha de ratificar el decret presidencial perquè entri en vigor.

Aquesta mobilització és la reacció a la petició formal que ha materialitzat la cambra de Crimea d'annexionar-se a Rússia arran del "sí" rotund a l'annexió a les eleccions d'ahir.

Tot plegat, l'endemà d'un referèndum en què el resultat ha estat contundent i la participació ha superat el 80%: segons les dades oficials definitives fetes públiques per la Comissió Electoral el 96,7% dels votants han optat pel "sí". La Unió Europea i els Estats Units consideren que la consulta és il·legal i no en reconeixen els resultats.

La cap de la diplomàcia europea, Catherine Ashton, ha defensat la necessitat d'una resposta a l'entrada del Consell de Ministres d'Exteriors dels 28, on es poden decidir sancions contra Rússia.

Les sancions a Rússia

Els ministres d'Exteriors europeus ho tenen tot a punt per sancionar Rússia: han de triar d'una llista de cent noms, polítics i militars russos i també alguns d'ucraïnesos. Els sancionats no podran entrar en territori europeu i se'ls congelaran els béns.

El ministre espanyol José Manuel García-Margallo defensa les sancions i nega qualsevol comparació entre Crimea i Kosovo. "És obvi que entre Kosovo i Crimea no hi ha cap paral·lelisme, a Kosovo es van produir operacions de neteja ètnica que van obligar a separar les forces de la situació."

En aquest cas, les sancions són per haver organitzat un referèndum que la Unió Europea considera il·legal i, per tant, no en reconeix els resultats.

 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut