Riad

El president del Iemen, hospitalitzat a l'Aràbia Saudita per les ferides rebudes en l'atac al palau presidencial

El president del Iemen, Ali Abdallah al-Saleh, ha abandonat el país per rebre tractament mèdic a l'Aràbia Saudita després de l'atemptat contra el palau presidencial que divendres el va deixar ferit. Hi ha molts dubtes sobre el seu estat, però fonts pròximes a la monarquia saudita asseguren que està greu i que una de les ferides de metralla li ha perforat el pulmó. La marxa d'Al-Saleh i el buit de poder que deixa pot precipitar els esdeveniments al Iemen, que fa mesos que viu una situació explosiva.

Actualitzat
La delicada situació política del Iemen fa un nou gir. El president Ali Abdallah al-Saleh ha estat traslladat amb un avió medicalitzat fins a la veïna Aràbia Saudita per ser hospitalitzat. El dictador iemenita ha abandonat el país acompanyat per una comitiva de funcionaris i per la família, que ha arribat a l'Aràbia Saudita en un vol diferent.

Fonts que citen les agències asseguren que Al-Saleh ha baixat de l'avió pel seu propi peu però tenia senyals visibles de ferides al cap, a la cara i al coll. Segons alguns mitjans, el president té cremades de segon grau al pit i a la cara i diversos impactes de metralla, un dels quals causat per una peça de set centímetres. Sembla que els seus metges van decidir enviar-lo cap al país veí perquè el seu estat de salut ha anat a pitjor i els hospitals de l'Aràbia Saudita estan molt més ben equipats que els del Iemen.

Al-Saleh va quedar ferit divendres després d'un bombardeig sobre el complex presidencial, mentre resava en la mesquita del palau. Divendres, cinc alts càrrecs del govern del Iemen, ferits en el mateix atac, ja van sortir del país per ser tractats mèdicament. Entre ells, el primer ministre i els presidents de les cambres alta i baixa del Parlament.

De manera interina, el poder ha quedat en mans del vicepresident, que també passa a comandar les forces armades.

Les conseqüències d'aquest relleu polític temporal són imprevisibles en un país que ha caigut pràcticament en una guerra civil i en què el poder dels grups tribals ha quedat demostrat amb l'atac contra el president.

Clima de guerra civil

Tot plegat coincideix amb l'oferiment del rei saudita de fer de mediador del conflicte iemenita. Mentrestant, el govern del Iemen sí que ha confirmat el replegament de la policia i l'exèrcit de la ciutat de Taiz, després d'una setmana d'enfrontaments. Taiz ha estat un dels principals focus de les protestes contra el president Al-Saleh i també de la repressió de les forces de seguretat.

Després de quatre mesos de contestació política al carrer, la situació en els últims dies ha desembocat en un clima de guerra civil oberta entre les tropes del president i els clans armats que li disputen el poder, aprofitant que la revolta popular ha fet trontollar l'estructura del règim.

Al-Saleh ha acceptat diverses vegades el pla de transició dissenyat per les monarquies del golf perquè abandonés el poder, però sempre se n'ha desdit. El futur polític del Iemen es presenta molt incert, dominat sempre pel temor que Al-Qaeda aprofiti el buit de poder per guanyar-hi terreny.

El Ministeri d'Afers Exteriors espanyol, per la seva banda, ha iniciat la primera fase d'evacuació dels seus ciutadans, la majoria dels quals són treballadors a l'ambaixada.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut