Barcelona

El pintor català Albert Ràfols Casamada mor als 86 anys

El pintor català Albert Ràfols Casamada ha mort als 86 anys. Nascut a Barcelona en el si d'una família burgesa, va ser Premi Nacional de les Arts Plàstiques l'any 1980, Legió d'Honor del govern francès el 1991 i Premi Nacional de les Arts Visuals de Catalunya el 2003. El funeral per Ràfols Casamada, un dels pintors contemporanis catalans més rellevants, s'oficiarà aquest divendres a les onze del matí al tanatori barceloní de Sant Gervasi.

Actualitzat
Albert Ràfols Casamada va començar pintant a l'aire lliure, amb un estil postimpressionista que molt aviat es va decantar cap a l'abstracció, impactat per l'art dels expressionistes abstractes nord-americans. Al París dels anys 50, on va arribar amb una beca, va trobar l'impuls definitiu per dedicar-se plenament a la pintura, que havia conegut des de petit, iniciat pel seu pare, també artista.

La seva pimera exposició va veure la llum el 1946. Ràfols Casamada va estar adscrit al grup Els Vuit i va crear l'escola Eina el 1967. Casat amb la pintora Maria Girona, la seva obra tèorica es mou en el camp de la pintura i es pot seguir en llibres com ara "Sobre pintura" o "Correspondències i contrastos".

Però la pulsió artística de Ràfols Casamada transcendia la pintura, i als anys 70 va revelar també la seva faceta poètica amb la publicació de "Signe d'aire". De fet, en algun cas va voler integrar la poesia amb la pintura. D'aquesta manera, l'artista va crear un espai estètic de gran intensitat i fàcilment reconeixible.

Aquesta poliedricitat va ser la que li va valer l'adjectiu d'"artista total d'una generació", com va assegurar el conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, en un homenatge que es va fer al pintor al Museu d'Art Nacional, el MNAC, el 21 de novembre passat.

Les obres de Ràfols Casamada són a museus i col·leccions públiques i privades de tot el món, com els Guggenheim de Nova York i Bilbao, el British Museum i la Tate Gallery de Londres, el Museu d'Art Modern de Nova York, el Centre Pompidou de París i el Reina Sofia de Madrid, entre d'altres.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut