Trípoli

El perill de guerra civil s'accentua a Líbia després del discurs de Gaddafi

La violència a Líbia no s'atura. Després de l'esperpèntic discurs de Moammar al-Gaddafi, un discurs amenaçador i incitador de la violència, les protestes no han perdut força, ni tampoc la repressió del dictador, que ha tret al carrer tancs, avions de combat i mercenaris estrangers, segons denuncien els que fugen del país. Mentrestant, la pressió internacional s'accentua. El Consell de Seguretat de les Nacions Unides ha condemnat la repressió contra els manifestants i ha demanat que els responsables rendeixin comptes, però no ha previst sancions contra el règim de Gaddafi.

Actualitzat
El perill de guerra civil plana sobre Líbia. I encara més, després del discurs del dictador Moammar al-Gaddafi. En resposta a la seva crida, centenars de seguidors han sortit als carrers de la capital, Trípoli, per donar-li suport. La repressió salvatge ja ha causat centenars de morts, tot i que el règim només reconeix 300 víctimes, i ha provocat la fugida de centenars de libis cap a països veïns. Però també és cert que en algunes ciutats de l'est del país, els rebels ja tenen el control.

Un discurs esperpèntic

I és que el líder libi ha deixat clar que pensa aferrar-se al poder en un discurs encès de més d'una hora, en què ha desafiat el seu propi poble i ha dit que morirà com a màrtir, perquè no pensa marxar del país. Gaddafi ha advertit que hi haurà una carnisseria si els opositors no entreguen les armes, a qui acusa de voler fragmentar el país i d'estar pagats des de l'estranger.    

Lluny d'intentar calmar els ànims, Gaddafi ha animat la gent perquè s'uneixi a les forces de seguretat en la tasca de restablir l'ordre i anar casa per casa a caçar els revoltats. La fermesa del coronel, però, s'ha contrarestat amb les desercions internes. A la del ministre de l'Interior, que, segons Al- Jazzera, ha fet una crida a l'exèrcit perquè s'uneixi a la lluita del poble, s'hi ha afegit la del director de la Fundació Gadafi, organisme que utilitza el seu fill gran per guanyar influència al país.

Gaddafi també ha perdut el control d'alguns sectors de l'exèrcit, sobretot a l'est del país, feu del moviment opositor. Les cadenes àrabs Al-Jazeera i Al Arabiya han emès un vídeo gravat per oficials de l'exèrcit del nord-est del país en què anuncien que donen suport a la revolució del poble.

Tèbies reaccions al discurs


El Consell de Seguretat de l'ONU ha condemnat la situació a Líbia i ha demanat a Gaddafi que assumeixi responsabilitats per aquests fets, però sense decidir sancions al règim libi. Un altre gest simbòlic ha vingut de la Lliga Àrab, institució que temporalment presideix precisament Líbia. Els seus socis li impedeixen participar en les reunions d'ara endavant.

Des dels Estats Units, la secretària d'Estat nord-americana, Hillary Clinton, considera inacceptable l'actuació de les forces de seguretat líbies contra els opositors, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha parlat de discurs "espantós".

Per la seva banda, l'alta comissària de l'ONU pels drets humans, Navi Pillay, ha exigit l'obertura d'una investigació internacional independent davant la possibilitat que s'hagin comès crims contra la humanitat. L'únic país, però, que ha fet un pas més i ha trencat les relacions bilaterals ha estat el Perú.

Repatriacions i preparatius per a un possible èxode

La llista de països que intenten evacuar els seus ciutadans dels país no para de créixer. El govern espanyol té a punt un avió a prop de la capital de Líbia per evacuar els ciutadans i la Generalitat ha informat que tres catalans ja han pogut sortir via Roma, però avisa que n'hi podria haver més. Durant la matinada avions de França i Bulgària han aconseguit repatriar els seus ciutadans, però són molts els que estan mobilitzant recursos per poder fer el mateix.

D'altra banda, en vista de les amenaces de persecució que el líder libi ha llançat contra els opositors, l'ACNUR, l'oficina de l'ONU pels refugiats tem el pitjor, que tot plegat desemboqui en una crisi humanitària. És per això que ja prepara un contingent per fer fronta a un possible èxode massiu de ciutadans libis.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut