Sant Joan Despí

El perquè del 29 de febrer

Què tenen en comú l'exfutbolista de l'Hospitalet de Llobregat Gustau Biosca (líder defensiu del Barça de les 5 Copes) i el compositor italià Gioacchino Rossini? Tots dos van néixer un 29 de febrer

Irene VaquéActualitzat
"Condemnats" a bufar les espelmes habitualment el 28 de febrer o l'1 de març, els nascuts el 29 de febrer han format una comunitat a internet. Un exemple és la pàgina "Leap year", i un altre, "Time and Date", on hi ha no només molta informació sobre el perquè de la data, sinó també curiositats i supersticions que hi estan associades, com ara que és un dia perquè les dones proposin matrimoni a Irlanda o, en canvi, és una mala data per casar-se a Grècia.

Per què cada quatre anys?

L'origen que el febrer només tingui 29 dies cada quatre anys (però no tots) s'ha de buscar en la reforma gregoriana del calendari, vigent des del 1582. La va establir el papa Gregori XIII per corregir el calendari julià.

Tant Juli Cèsar com Gregori XIII van actuar per corregir la durada real de l'any (el temps que triga la Terra a fer la volta al Sol). Diem que són 365 dies, però no són exactes. El calendari julià va partir de la xifra de 365,25 dies i, per quadrar els números, va afegir el 29 al febrer al calendari cada quatre anys, sense excepcions. Això feia que tinguéssim 1 dia de més cada 128 anys.

El papa Gregori va filar una mica més prim i, assessorat per un grup de savis en què destacava Ghiraldi, va establir que l'any durava 365,2425 dies.

Per corregir els dies de més que s'havien sumat amb el calendari julià, el papa va tirar pel dret i es va "menjar" 10 dies del mes d'octubre de 1582. Del dia 4 es va passar directament al 15.

Ara sabem que la durada de l'any són 365 dies, 5 hores, 48 minuts i 46 segons, el que s'anomena un any tropical (en contraposició a l'any civil, el que coneixem i que té 365 o 366 dies). Aquestes 5 hores i escaig que "sobren" s'arrodoneixen a 6, de manera que cada 4 anys s'afegeixen 24 hores al calendari, amb el 29 de febrer.

Quines excepcions hi ha?

Són anys de traspàs els múltiples de 4, tret dels que acaben en dos zeros. En aquests anys, només serà de traspàs si els dos primers dígits són múltiples de 4.

Això explica que el 1900 no fos bixest i permet saber que tampoc ho serà el 2100. En canvi, sí que ho va ser l'any 2000. El pròxim serà el 2020.
Anar al contingut