Barcelona

El "no" a la independència guanya per menys d'un punt en el baròmetre del CEO

L'última enquesta indica que el "no" guanyaria per vuit dècimes al "sí" si es preguntés als catalans directament si Catalunya ha de ser independent

RedaccióActualitzat

"Vol que Catalunya esdevingui un Estat independent?". Aquesta és la pregunta sobre la independència que ha formulat el Centre d'Estudis d'Opinió en la seva darrera enquesta de l'any. El "no" ha estat l'opció majoritària entre els enquestats, amb un 45,3% dels suports i superant per poc els partidaris del "sí" (44,5%). És la primera vegada que el CEO, que depèn del govern, planteja aquesta pregunta.

Quan l'enquesta posa sobre la taula diferents models d'estat, el nombre d'entrevistats que opta per la independència baixa per primer cop per sota del 40% i se situa als nivells de fa dos anys. En canvi, pugen sensiblement els partidaris de l'estat federal, que es mantenen, --això sí-, per darrera dels independentistes.

El director del Centre d'Estudis d'Opinió, Jordi Argelaguet, justifica el retrocés en el "sí" a la independència per dos motius: que els enquestats veuen que el PP no repetirà la majoria absoluta, i pel que anomena "aversió al risc", davant la possibilitat d'una Catalunya independent després que el president Mas exposés el full de ruta després d'unes eleccions al Parlament.

L'enquesta ha estat elaborada de manera telefònica a 1.100 persones els primers dies de desembre, i ha copsat, per tant, el sentiment ciutadà posterior al procés participatiu del 9 de novembre. Els indecisos se situen en el 7,5% i la gent que ha preferit no contestar a la pregunta són el 2,8%.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut