Barcelona

El món municipal escenifica el compromís amb el 9-N lliurant les mocions a favor de la consulta al president Mas

800 alcaldes dels 920 municipis partidaris del dret a decidir han ofert una imatge insòlita al palau de la Generalitat en l'acte de lliurament de les mocions aprovades a favor del procés

Felip GordilloActualitzat

La unitat política mostrada pels partits polítics a favor de la consulta del 9 de novembre es reforça amb el món municipal. Centenars d'alcaldes de tot el país han presentat al president Mas les mocions aprovades pels seus consistoris defensant la votació del 9-N.

Més de 700 alcaldes, uns 800 segons l'Associació de Municipis per la Independència, han viatjat fins a Barcelona per entregar a la Generalitat la veu dels seus plens. Molts ho han fet amb la vara i la banda que els identifica com a alcaldes.

Un total de 920, dels 947 ajuntaments catalans, han aprovat mocions a favor del 9-N. A l'alcte hi ha assistit l'alcalde de Barcelona, i també el de Sant Jaume de Frontanyà, el municipi més gran i el més petit de Catalunya.

Compromís amb "la democràcia"

Abans, a les 11 del matí, els alcaldes han estat rebuts per Xavier Trias, l'alcalde de Barcelona, al pati de l'Ajuntament. Trias els ha rebut amb un discurs breu, en què ha destacat que el compromís dels Ajuntaments amb la consulta.

"És la nostra responsabilitat fer que el 9-N sigui una festa de la democràcia"

Trias ha recordat una imatge similar a la d'avui, del 1918, quan el món local també va donar suport al plebiscit per l'estatut d'autonomia, abans de la dictadura de Primo de Rivera.

Després de la rebuda de l'alcalde de Barcelona, tots els representants municipals han travessat la plaça de Sant Jaume per anar fins al Palau de la Generalitat. Ha estat una imatge inèdita. Ho han fet a través d'un passadís, escortats per agents de Mossos d'Esquadra i de la Guàrdia Urbana vestits de gala i enmig de crits de "votarem" i "independència" de les persones que s'hi han acostat.

Un cop a la Generalitat, els alcaldes han entregat les mocions al president Artur Mas, que els ha rebut a la sala Gòtica del Palau. Al final de l'acte, el president els ha dirigit unes paraules en què ha volgut agrair la feina del món local i on ha deixat clar que "Per molt que intentin aturar la veu del poble, no se'n sortiran. Nosaltres sí que ens en sortirem"

"Tenim la majoria a les urnes i al Parlament, el consens polític, la mobilització ciutadana i ara també la veu municipal"

A la trobada hi han assistit també membres de la Mesa del Parlament, els presidents de les quatre diputacions, i de 37 de 41 consell comarcals, que també han aprovat mocions per a la consulta.

A més hi han anat els representants de l'Associació Catalana de Municipis i l'Associció de Municipis per la Independència. L'alcalde de Premià de Mar i president de l'ACM, Miquel Buch, ha donat un missatge d'unitat i ha demanat coratgela figura del president Mas.

El president de l'AMI i alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, ha reivindicat la proximitat dels Ajuntaments amb la població i ha destacat la feina que s'ha fet en només 10 dies per aprovar les mocions.

"Catalunya se'n sortirà, votarà, i votarà la seva independència. President, estem amb tu pel que faci falta"

L'acte s'ha tancat amb "Els segadors" després de prop d'un minut de crits d'independència dels alcaldes aplegats al Palau de la Generalitat.

96% dels municipis

Des del 22 de setembre, s'han aprovat mocions de suport a més de 910 municipis de tot Catalunya (920 segons ha afirmat Xavier Trias), entre els quals hi ha el de Barcelona, que va ser un dels primers a aprovar-la en un ple municipal. 

Entre els Ajuntaments on s'han aprovat les mocions hi ha situacions curioses. A Gimenells, al Segrià, dos regidors de Ciutadans han permès aprovar les mocions. A Camarles, al Baix Ebre, un regidor del PP va votar a favor de la consulta. A altres municipis, el PSC ha donat suport a la moció. En molts d'aquests indrets s'ha fet gràcies a una esmena que garanteix la legalitat de la consulta.

En aquest mapa es poden veure els municipis que hi han donat suport i els que no. Els punts blaus són els "sí" i els vermells, els "no". 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut