Urdangarin entrant a l'Audiència de Palma per declarar en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters)
Urdangarin entrant a l'Audiència de Palma per declarar en una imatge d'arxiu. (Foto: Reuters)
Palma

El jutge reclama una fiança de prop de 15 milions a Urdangarin

En total, José Castro demana més de 61 milions d'euros als 17 acusats pels perjudicis econòmics derivats de la trama de desviament de fons públics a través de l'Institut Nóos

RedaccióActualitzat

El jutge José Castro reclama una fiança total de 61,35 milions d'euros per als disset acusats del "cas Nóos". Iñaki Urdangarin haurà d'abonar la quantitat de 14,7 milions. El jutge dóna un termini de vint dies perquè els imputats paguin aquestes fiances pels perjudicis econòmics derivats de la trama de desviament de fons públics a través de l'institut Nóos. La infanta Cristina, acusada com a cooperadora en dos delictes fiscals, haurà de consignar prop de 2,7 milions.

L'exsoci d'Urdangarin, Diego Torres, haurà d'abonar 15,8 milions d'euros de manera solidària amb la seva dona, Ana María Tejeiro. Urdangarin i Torres ja van dipositar durant la fase d'instrucció de la causa una fiança conjunta de 5,9 milions d'euros per cobrir possibles responsabilitats, mesura que avui ha ratificat l'instructor.

El jutge Castro explica en l'acte amb el qual tanca definitivament la instrucció que les fiances establertes són la suma de les possibles responsabilitats civils i les multes que sol·liciten les acusacions per als disset acusats, més un terç de les quantitats resultants, com estableix la Llei d'Enjudiciament Criminal.

L'expresident del govern balear Jaume Matas ha de prestar una fiança de 3,5 milions juntament amb els alts càrrecs de la seva administració José Luis Ballester i Gonzalo Bernal; l'exsecretari de l'Institut Balear de Turisme Miguel Ángel Bonet, 167.421 euros; i l'exdirector del mateix organisme, Juan Carlos Alía, 155.421 euros.

L'exsecretari de Turisme de la Comunitat Valenciana Luis Lobón, 4,1 milions; l'exdirector de la Ciutat de les Arts i les Ciències de València José Manuel Aguilar, 1,3 milions; i els exalts càrrecs valencians Jorge Vela i Elisa Maldonado, 2,7 milions de forma conjunta. Els cunyats de Diego Torres Marco Antonio i Miguel Tejeiro hauran de consignar 4,6 i 9,6 milions d'euros, respectivament, i l'assessor fiscal Salvador Trinxet, 1,2 milions d'euros.

Anar al contingut