Francisco Granados sortint del jutjat d'instrucció de Majadahonda (EFE)
Francisco Granados, un dels màxims implicats en l'operació Púnica (EFE)
Madrid

El jutge ordena presó incondicional sense fiança per a Francisco Granados i David Marjaliza

Granados ha declarat que els comptes a Suïssa no són seus, sinó de l'empresari Marjaliza

RedaccióActualitzat

El jutge de l'Audiència Nacional, Eloy Velasco, ha decretat presó incondicional sense fiança per a l'exvicepresident de la Comunitat de Madrid Francisco Granados, considerat el principal cap de la trama de corrupció política desarticulada amb l'"operació Púnica".Velasco imputa a Granados els delictes de blanqueig, organització criminal, tràfic d'influències, malversació, prevaricació i frau.  En la declaració, Granados ha declarat que els comptes a l'estranger no són seus i ha negat haver cobrat comissions.

El jutge també ha enviat a la presó el principal empresari de la trama, David Marjaliza.

Tot dos han ingressat a la presó de Soto del Real.

Dues dimissions d'alcaldes madrilenys

Mentrestant, aquest divendres al matí ha dimitit com a alcalde de la localitat madrilenya de Parla el socialista José María Fraile, i el de Torrejón, el popular Gonzalo Cubas. Fraile, un cop pagada la fiança de 60.000 euros per sortir provisionalment de la presó, s'ha presentat aquest matí a l'ajuntament per acomiadar-se del personal.

A més, també ha dimitit el director de l'Agència Informàtica de la Comunitat de Madrid, José Martínez Nicolás. En canvi, l'alcalde de Casarrubuelos, del PP, s'ha presentat a l'ajuntament i ha continuat la seva tasca amb "normalitat".

La Fiscalia Anticorrupció havia demanat al jutge Eloy Velasco que ordenés la presó provisional sense fiança per a l'exsecretari general del PP de Madrid, Francisco Granados i per al seu amic, l'empresari de la construcció David Marjaliza. Tots dos són considerats els cervells de la trama d'adjudicació irregular d'obres públiques, investigada en l'anomenada "operació Púnica".

Què han dit Granados i Marjaliza?

El primer a comparèixer davant el jutge ha estat el constructor David Marjaliza, que s'ha negat a prestar declaració.

Després de Marjaliza, ha comparegut davant el jutge Velasco Francisco Granados, el que va ser número dos de l'expresidenta madrilenya Esperanza Aguirre. A diferència de Marjaliza, Granados ha respost durant més de dues hores a les preguntes del jutge.

Davant el jutge, Granados ha negat qualsevol relació de negocis amb el seu amic de la infància David Marjaliza, considerat un dels  empresaris que aconseguien adjudicacions públiques en la trama de corrupció municipal. A més, el que va ser mà dreta d'Esperanza Aguirre ha explicat que no tenia cap influència en la concessió de contractes públics a la Comunitat de Madrid. L'exsecretari general del PP madrileny sí que hauria reconegut que l'any 1996 tenia un compte a Suïssa amb 320.000 euros que va recuperar l'any 2000 quan li va traspassar el compte a Marjaliza.

Un cop acabada la declaració de Granados, el jutge interrogarà els últims tres detinguts per l'"operació Púnica", entre els quals es troba el guàrdia civil que va alertar l'expolític madrileny que estava sent investigat.

Maniobres de dilació

Dijous a la nit, els advocats de Granados i Marjaliza van demanar un "habeas corpus" perquè els posessin en llibertat, en considerar que ja havia passat massa temps des de la seva detenció. Però el jutjat de guàrdia va desestimar la petició, perquè el jutge Velasco els va posar dijous sota custòdia judicial i això permet 72 hores més de detenció.

El jutge Velasco, a més a més, va dictar presó incondicional sense fiança per al president de la Diputació de Lleó, Marcos Martínez, per a l'alcalde de Valdemoro i també per al considerat "aconseguidor" de contractes públics de la trama de l'"operació Púnica", Alejandro de Pedro Llorca, segons han informat fonts jurídiques. Velasco, en canvi, va decretar presó eludible amb fiança de 300.000 euros per al propietari de Waiter Music, José Luis Huerta.

 

Anar al contingut