Madrid

El jutge Ruz imputa l'extresorer del PP Álvaro Lapuerta per consentir que Bárcenas ocultés fons del partit

Lapuerta, extresorer del PP, haurà de declarar aquest divendres davant del jutge

RedaccióActualitzat

El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz imputa a l'extresorer del PP Álvaro Lapuerta un delicte d'apropiació indeguda, perquè considera que podria haver ajudat el també extresorer Luis Bárcenas a quedar-se diners de la caixa B del partit provinents de donatius d'empresaris, que posteriorment va ingressar en comptes suïssos.

En una interlocutòria, el magistrat cita a declarar Lapuerta aquest divendres i assegura que Bárcenas hauria actuat "amb el consentiment d'Álvaro Lapuerta, prevalent-se dels seus càrrecs en la formació política i de l'opacitat de la comptabilitat paral·lela".

Lapuerta, de 86 anys, va comparèixer per darrera vegada davant del jutge Ruz al novembre. En aquell moment, es va negar a declarar al·legant el seu mal estat de salut i va indicar que, quan millorés, aportaria les "dades" que té sobre la causa en la qual Ruz investiga la suposada comptabilitat B del PP.

Lapuerta també va dir que el seu enriquiment mai ha estat "il·lícit" i que l'origen del seu patrimoni és "visible i ben conegut". Concretament, va assenyalar que prové de l'herència dels seus pares, de l'operació que va fer en un diari i dels seus ingressos professionals. Segons Ruz, però, Lapuerta i Bárcenas es podrien haver apropiat, "com a mínim", de 150.050 euros.

Lapuerta ja estava imputat en la peça del "cas Gürtel" sobre els anomenats "papers de Bárcenas" en la qual s'investiga, segons el magistrat, "la gestió per part de Luis Bárcenas i Álvaro Lapuerta d'una comptabilitat paral·lela o caixa B del Partit Popular que es nodriria, amb caràcter general, de donatius efectuats per persones relacionades amb entitats beneficiàries d'importants adjudicacions públiques".

Bárcenas nega qualsevol responsabilitat en els comptes del PP valencià

Per la seva banda, Luis Bárcenas ha atribuït a la direcció del PP al País Valencià les contractacions amb empreses de la trama Gürtel. En una declaració feta per videoconferència des de la presó de Soto del Real, Bárcenas ha negat haver tingut cap competència en els contractes relacionats amb la campanya de les eleccions autonòmiques del 2007 i ha dit que no sap si el partit valencià tenia una caixa B.

L'extresorer del PP ha declarat com a imputat en les peces 1, 2 i 6 del "cas Gürtel", relacionades amb un presumpte finançament irregular del PP valencià i un delicte electoral de l'any 2007. Bárcenas ha explicat que va ser responsable de la campanya electoral de les eleccions del 2007 a València, però sense relació amb els comicis autonòmics, en els quals la responsabilitat requeia en els òrgans regionals del partit.

La cunyada de Bárcenas, investigada

En una altra interlocutòria, Ruz ordena investigar un presumpte delicte de blanqueig de capitals que podria haver comès Arminda Iglesias, la germana de la dona de Bárcenas. El jutge considera que podria haver abonat, segons dades proporcionades per l'Oficina Nacional d'Investigació contra el Frau (ONIF), 65.000 euros l'any 2013 al bufet encarregat de la defensa de l'extresorer del PP, quan "no disposava de recursos suficients per fer front a aquests pagaments".

És per això que el jutge demana al BBVA que li proporcioni l'extracte dels moviments d'un compte i un dipòsit a termini titularitats de la cunyada de Bárcenas i sol·licita a l'Agència Tributària que l'informi sobre els recursos econòmics dels quals disposa.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut