Aspecte del web Construïm Catalunya
Aspecte del web Construïm Catalunya
janquim / Barcelona

El govern exposa en un web amb motor de cerca les actuacions de la legislatura

Totes les actuacions de la legislatura es posen per primera vegada a l'abast dels ciutadans, amb dues eines que n'han de permetre una consulta ràpida i comprensible: un motor de cerca que respon municipi a municipi i un mapa clicable. Però aquesta acció de transparència informativa no queda exempta de polèmica a causa del nom que s'ha triat per al web on s'exposa.

Actualitzat
El govern ha obert avui mateix un nou espai al web Gencat on es facilita la recerca de les inversions que s'han fet a les poblacions catalanes durant la legislatura vigent, que acaba la tardor d'aquest any 2010, si el president José Montilla, l'únic que en té l'atribució, no l'escurça.

El web que el govern estrena avui ofereix un cercador on es poden introduir els noms de les localitats del país i, en resposta a aquesta petició, es desplega un espai que detalla les actuacions en el període 2006-2010. També s'accedeix a la mateixa informació a través d'un mapa clicable, que mostra icones amb les actuacions, empreses i fins i tot els trams de carretera on s'ha actuat.

Segons la informació que dóna el mateix web, els continguts i dades del cercador provenen del Sistema de Coneixement de les Actuacions al Territori (SCAT), actualitzat mensualment pels diferents departaments i empreses públiques de la Generalitat. SCAT és una aplicació corporativa per saber les dades d'actuacions al territori, de la qual n'és responsable el Departament de Presidència (segons s'indica a la "Memòria 2008" del Departament de Política Territorial i Obres Públiques). 

Les xifres trigaran deu dies


El nou web recull més de 5.000 actuacions, amb un volum d'inversió superior als 22.000 milions d'euros. De tota manera, no incorpora d'entrada les dades econòmiques, que s'hi afegiran abans de deu dies, segons indiquen fonts del govern. En tot cas, les dades que s'inclouen al web són "les inversions i subvencions a ens públics per a obres territorialitzables iniciades o acabades en el període 2006-2010". Són inversions reals, que inclouen únicament les despeses derivades de l'execució de l'obra, sense incloure imports relacionats amb l'elaboració del projecte o la direcció d'obra.

Els mateixos autors del web reconeixen que, com que la informació es basa en dades contractuals, s'hi podrien localitzar obres que ja estan en servei però que en el moment de la consulta encara consten com a obertes. També s'adverteix que la ubicació de l'actuació pot ser aproximada en algun cas, tot i que sempre dins del municipi on es desenvolupa.

Obra pròpia i dels ajuntaments

Més de la meitat de les actuacions recollides en aquest portal corresponen a obra que realitza i executa la Generalitat. La resta, segons s'informa des del govern, són obres subvencionades per l'administració catalana que executen ajuntaments i entitats socials. Sense tenir en consdieració les obres subvencionades, "gairebé el 70% de les actuacions impulsades pel govern en aquesta legislatura estan acabades", s'assegura. La resta, o bé es troben en fase d'execució o bé estan a punt de començar.

Entre les obres executades directament hi predominen les relacionades amb els equipaments educatius. Entre les subvencionades, el pes principal és d'aquelles que formen part del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) i les que estan vinculades a la llei de barris.

Per volum d'inversió, destaquen les actuacions relacionades amb transports i mobilitat, seguides pels equipaments educatius, els sanitaris, l'habitatge, la gestió de l'aigua i l'agricultura.


Transparència i actuacions emblemàtiques

Fonts del govern asseguren que es tracta d'un acte informatiu, una mostra de transparència, ja que la informació sobre les actuacions està organitzada de manera que es pugui consultar amb variables diferents, des del tipus d'activitat fins al departament que n'és responsable, passant per la població i la comarca on s'ha produït.

Però a més d'aquests trets informatius, el web inclou un seguit de "destacats" que posen l'èmfasi en el que el web anomena "actuacions emblemàtiques", entre les quals hi ha l'L9 del metro, el sincrotró Alba, l'aeroport de Lleida-Alguaire, la dessalinitzadora del llobregat, la Ciutat de la Justícia o el canal Segarra-Garrigues. A la llista d'aquests elements destacats també s'inclou la consecució del traspàs del servei ferroviari de rodalia.

Lema de partit i antic eslògan electoral

La presència d'aquestes actuacions més destacades hi aporta un matís que va més enllà d'aquesta vocació de transparència, però hi ha encara un altre detall que crida l'atenció. El nou web on el govern presenta les actuacions d'aquesta vuitena legislatura té com a títol l'expressió Construïm Catalunya, que coincideix amb el lema que el PSC va fer servir per a un acte preelectoral el 28 de novembre de l'any passat. El mateix eslògan es pot trobar a la pàgina que des de la xarxa social Facebook es va dedicar a aquest esdeveniment, així com a la galeria que es va obrir al Flickr.

La polèmica sol estar present en les campanyes de comunicació institucional i aquest no serà el primer cop. L'any 2001, per exemple, el debat es va encendre quan la campanya d'informació "Molt per fer, molt per viure", presentada per Artur Mas, que aleshores era conseller en cap, portava incloses una quinzena de "promeses electorals". El mateix octubre del 2003, la Junta Electoral va forçar el govern de CiU a suspendre la tramesa de la revista "Catalunya Novetats" perquè ho considerava una acció electoralista. De tota manera, quan es va donar aquesta instrucció la majoria d'exemplars ja havien arribat a les llars dels ciutadans. 

A més, es dóna la circumstància que l'expressió Construïm Catalunya no és original, perquè ja va ser l'eslògan electoral de CiU a les eleccions municipals de l'any 1983.
Anar al contingut