Artur Mas, en una imatge d'arxiu.
Artur Mas, en una imatge d'arxiu.
Madrid

El govern explica per què "Catalunya no és Crimea" en un document enviat als països de la UE

La Generalitat ha enviat a les ambaixades dels països europeus un document amb el títol "Catalunya no és Crimea", segons publica "El País". El diari assenyala que la Secretaria d'Afers Exteriors i de la UE ha fet arribar a les seus diplomàtiques aquest document que vol desvincular el referèndum de Crimea i el procés sobiranista de Catalunya.

RedaccióActualitzat

El govern ha decidit enviar un document a les ambaixades dels 28 socis de la Unió Europa per aclarir que el cas de Crimea no té res a veure amb el procés sobiranista de Catalunya. Segons publica el diari "El País", el document titulat "Catalunya no és Crimea" adverteix que "aquells que vinculen" els dos escenaris "confonen deliberadament la situació real per crear confusió", una al·lusió implícita als comentaris del ministre d'Afers Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, que ha declarat que el paral·lelisme entre el referèndum de Crimea i el que vol fer el govern català és absolut, ja que tots dos vulneren les seves respectives Constitucions.

El diari informa que el text el va enviar la Secretaria d'Afers Exteriors i de la UE de la Generalitat dimecres passat, deu dies després del referèndum de Crimea, en què els partidaris de l'annexió a Rússia es van imposar per gairebé el 97%. Segons "El País", el document de la Generalitat diu que la consulta de Crimea va ser "un intent de legitimar l'annexió del territori d'un país sobirà per un poder invasor". Els votants, continua el text, es van trobar amb "una falsa elecció" en què la permanència a Ucraïna en les mateixes condicions "no era una opció". Tot el procés el va fer amb gran rapidesa -apunta el document- un govern (el de Crimea) "instal·lat per mitjà de la força, sota la tutela d'un exèrcit ocupant", sense llibertat de debat.

La Generalitat manté, segons el document publicat pel diari, que "la situació de Catalunya no pot ser més diferent". Afirma el text que Catalunya té un govern elegit democràticament i plenament legítim i el desig d'autodeterminació està arrelat en el poble català, i no respon al caprici dels líders polítics ni a una imposició des de l'exterior. Remarca que "no hi ha exèrcits estrangers als nostres carrers, ni ningú intenta annexionar el nostre país".

El document publicat per "El País" recorda que la Generalitat ha demanat al govern espanyol que li delegui la competència per organitzar un referèndum i assegura que no hi ha impediment legal per fer-lo si hi ha voluntat política a Madrid. En cas contrari, afegeix el text, "organitzarem una consulta popular utilitzant la nostra pròpia llei. En tot cas, serà un procés obert i democràtic; amb un vot "no" com una de les opcions".

 

 

Anar al contingut