Madrid

El govern espanyol expulsa l'ambaixador sirià a Madrid

El govern espanyol ha decidit expulsar l'ambaixador sirià a Madrid, Hussam Edin Aala, com a resposta a la repressió del règim de Bashar al-Assad després de la matança de divendres passat a la ciutat de Houla, on van morir 108 persones. El Ministeri d'Afers Exteriors i de Cooperació ha adoptat aquesta mesura de forma coordinada amb altres països europeus, com França i Alemanya.

RedaccióActualitzat
El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo, ha manifestat des de Londres la seva repulsa a la "inacceptable" matança de Houla, qua ha qualificat de "salvatjada". A l'arribada a una reunió amb el seu homòleg britànic, William Hague, García-Margallo ha indicat que en l'atac de divendres passat s'hauria utilitzat "artilleria pesant". Pel ministre espanyol, cal "garantir el cessament de la violència a Síria, l'arribada d'ajuda humanitària als que ho necessiten i l'obertura d'un procés de transició".

L'ambaixador sirià ha estat convocat al palau de Santa Cruz de Madrid, on el subsecretari d'Exteriors, Rafael Mendívil, li ha comunicat l'expulsió i que se'l declarava "persona no grata". Exteriors ha donat un termini de 72 hores perquè tant Edin Aala com els quatre funcionaris de l'ambaixada abandonin el país.

Resposta diplomàtica d'Occident

L'expulsió per part de l'executiu espanyol forma part d'una acció coordinada amb altres governs europeus. França, Itàlia i Alemanya també han anunciat aquest dimarts l'expulsió dels ambaixadors sirians. El president francès, François Hollande, ha anunciat la imminent expulsió de l'ambaixadora de Síria, l'endemà de reunir-se amb el primer ministre britànic, David Cameron, amb qui van acordar incremantar la pressió sobre Damasc.

Posteriorment, Alemanya també ha expulsat l'ambaixador sirià, Radwan Lufti. Segons mitjans locals, el govern alemany ha citat Lufti al Ministeri d'Exteriors i li ha comunicat que tenia 72 hores per abandonar el país. El Ministeri d'Exteriors d'Itàlia ha dut a terme la mateixa acció i l'ha justificat en una nota en què diu que "d'aquesta manera, el govern italià ha reiterat la seva indignació per la violència ferotge contra la població civil, la responsabilitat de la qual és del govern sirià".

Per la seva banda, el Regne Unit expulsarà l'encarregat de negocis de Síria a Londres, Ghassan Dalla, i també dos diplomàtics del govern d'Al-Assad, tot i que l'ambaixada no es tancarà.

Fora de la Unió Europea, Austràlia ha expulsat dos diplomàtics sirians, un gest que consideren que "és la manera més efectiva que tenim d'enviar un missatge de condemna al govern de Síria", segons ha explicat el cap de la diplomàcia australiana, Bob Carr.

Al Canadà, el govern ha anunciat l'expulsió de "tots els diplomàtics sirians" que hi ha al país, després de conèixer els detalls de la massacre a la ciutat de Houla, amb més d'un centenar de morts. El ministre d'Exteriors canadenc, John Baird, ha assenyalat que "els canadencs, com altra gent d'arreu del món, estan horroritzats després de saber els detalls de la massacre" de divendres passat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut