Madrid

El govern espanyol aprova un pla nacional per lluitar contra els "brots de radicalització" com el jihadista

Fernández Díaz diu que l'objectiu és "ser un instrument essencial en la prevenció"

RedaccióActualitzat

El Consell de Ministres ha aprovat un pla nacional per lluitar contra la radicalització i amb la finalitat de prevenir tot tipus d'actituds extremistes violentes, entre elles la captació de jihadistes. És un pla que s'ha elaborat entre diferents ministeris i s'ha de fet de manera integral per crear les "estructures necessàries" per detectar els focus d'extremistes, ha explicat el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz.

El seu objectiu, ha continuat, és "ser un instrument essencial en la prevenció "que permeti evitar atacs jihadistes i processos de radicalització. Es tracta de "tallar la cadena de transmissió de la radicalització", ha assegurat el titular d'Interior, que ha recordat que entre el 1996 i el 2012 set de cada deu condemnats per jihadisme s'havien radicalitzat parcialment o totalment a l'Estat i que vuit de cada deu processos d'aquest tipus es van fer a través d'internet.

Tot i que el pla està destinat a detectar i eliminar des dels inicis, i de manera eficaç, possibles brots de radicalisme del tipus que siguin, les mesures que l'executiu posa en marxa incidiran en la lluita contra el terrorisme jihadista.

Fernández ha dit també que és un pla estratègic, que s'anirà ampliant en els propers anys, i una "eina d'enorme utilitat que tenen comú de dotar Espanya d'un marc pel respecte i el sentiment comú" En la mateixa línia, la vicepresidenta de l'executiu, Soraya Sáenz de Santamaría, ha explicat que es tracta d'un "acord marc" per actuar de "manera coordinada" i "a temps" davant possibles brots de radicalització.

El pla té tres àmbits d'actuació -l'intern, l'internacional i el ciberespai- així com tres àrees: l'abans, de prevenció; durant o àrea de vigilància i el després, àrea d'actuació en un procés de radicalització. També hi haurà un apartat específic per combatre la radicalització als centres penitenciaris.

El pla forma part de les accions que ha engegat el govern espanyol contra aquest fenomen i que preveu, també, un pacte que el PP està negociant amb l'oposició per incloure les mesures en el Codi Penal.

De fet, la preocupació per la incorporació de ciutadans europeus a moviments islamistes radicals és prioritari per al conjunt de països de la Unió Europea, sobretot a partir de l'atemptat contra "Charlie Hebdo". En la trobada de ministres de l'Interior que s'ha fet aquest dijous a Riga també s'ha tractat aquesta qüestió. Els ministres d'Interior europeus advoquen per un control més exhaustiu de les fronteres exteriors de la Unió Europea i per un control d'internet més estricte que impedeixi la propaganda jihadista.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut