Madrid

El govern espanyol aprova el decret per adaptar-se a la directiva europea del foc sense restriccions importants

Els correfocs i les festes populars amb espectacle pirotècnic com, per exemple, la Patum de Berga es podran continuar fent sense pràcticament cap restricció. El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el decret que regula l'ús d'articles pirotècnics en festes populars, per adaptar-se a la polèmica directiva europea del foc, que fa uns mesos va provocar els recels entre els defensors d'aquest tipus de festes tradicionals. El govern espanyol ha aprovat la normativa després de tenir en compte les al·legacions presentades per la Generalitat i les colles de dimonis i diables. El text reconeix la importància del foc en les festes i tradicions populars, però introdueix mesures per reforçar-ne la seguretat.

Actualitzat
Amb l'aprovació d'aquest decret, el govern espanyol traspassa a les comunitats autonòmiques la regulació específica sobre algunes de les condicions necessàries per fer ús d'articles pirotècnics, com per exemple, el tipus d'articles que es podran fer servir en aquestes festes i espectacles.

El reglament estatal també dóna plena llibertat als governs autonòmics per regular els espais i els horaris en què es podran utilitzar aquest tipus d'articles.

D'altra banda, però, la normativa determina unes edats mínimes per poder utilitzar articles pirotècnics que se situa entre els 12 i els 18 anys i que les activitats que es facin amb foc comptin amb una assegurança.  El nou decret també estableix que les empreses d'espectacles amb material pirotècnic hauran de ser titulars d'un taller de preparació i muntatge, i que totes aquestes festes i espectacles amb foc hauran de comptar amb un expert en pirotècnia per assegurar-se que els articles s'utilitzen de forma segura.

Ara, el decret estatal s'ha d'enviar a Brussel·les i, quan la normativa entri en vigor, hi haurà un període de 18 mesos perquè totes les colles de dimonis, diables i altres festes amb foc puguin adaptar-s'hi.

Anar al contingut