Washington

El govern dels Estats Units comença un tancament parcial davant la incapacitat de republicans i demòcrates per arribar a un acord

L'administració nord-americana comença el primer tancament parcial en 17 anys. Després d'una llarga nit de votacions al Congrés, republicans i demòcrates no han aconseguit acordar cap ampliació del sostre de dèficit i l'administració nord-americana es troba en situació de paràlisi parcial, sense diners per mantenir una bona part dels seus serveis i funcionaris.

RedaccióActualitzat
L'administració nord-americana comença el seu primer tancament parcial en 17 anys. Després d'una llarga nit de votacions al Congrés, republicans i demòcrates no han aconseguit acordar un pressupost i des d'aquest moment l'administració nord-americana es troba en situació de paràlisi parcial, sense diners per mantenir una bona part dels seus serveis i funcionaris.

La reforma sanitària, d'Obama, el projecte estrella del president Obama a l'anterior legislatura, que havia d'entrar en vigor avui, és al rerefons del desacord entre demòcrates i republicans. I és que el Senat, de majoria demòcrata, ha rebutjat els intents del Congrés, de majoria republicana, de vincular l'aprovació del pressupost amb una modificació d'aquesta reforma, que Obama ja havia avisat que tiraria endavant tant sí com no.

I així ha estat. A les sis del matí s'ha executat l'ordre a tots els departaments que prèviament havia enviat el govern federal: Iniciar " els plans er a un tancament ordenat per la falta de fons". La Casa Blanca ha fet públic un vídeo on Obama ha lamentat que "es tracta d'un dia molt trist per a la història del Congrés nord-americà".

President Obama Message on Shutdown (Medium Quality) from The White House on Vimeo.

800.000 treballadors públics, a casa

Hores abans que s'esgotés el termini, en una compareixença a la Casa Blanca, Barack Obama havia intentat pressionar els republicans advertint que un tancament parcial del govern per falta de fons "travaria els engranatges" de l'economia del país, en un moment clau per a la recuperació. També havia avisat que "tancaran edificis públics, les nòmines dels funcionaris arribaran tard, i serveis vitals per a la nostra economia que afecten jubilats, veterans, dones i criatures quedaran lligats de mans i peus".

El tancament no afecta serveis essencials de seguretat, salut pública, correus o trànsit aeri, però sí que deixarà a casa, mentre duri l'escassedat de fons, 800.000 funcionaris federals dels 2,1 milions que té el govern, cosa que pot costar més de 1.000 milions de dòlars a les arques públiques, segons la Casa Blanca. A més a més, han de tancar de manera immediata museus i parcs nacionals i se supèn l'emissió de dades econòmiques i també el servei de recollida d'escombraries, a determinades ciutats.

Hi ha hagut 17 tancaments del govern federal EUA. La majoria no han durat més de tres dies. L'últim, però, va ser el més llarg: va anar del 16 desembre 1995 al 5 gener 1996.

La culpa, del Tea Party

Obama ha donat la culpa de tot plegat als republicans, i més concretament l'ala més ultraconservadora, la del Tea Party. "Estan posant el progrés dels americans en risc i això és el súmmum de la irresponsabilitat. Una facció d'un partit en una cambra, en una branca del govern, no ha de tancar tot el govern només per tornar a lluitar pels resultats d'unes eleccions."
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut