Barcelona

El govern d'Evo Morales expropia la filial de Red Eléctrica Española a Bolívia

Bolívia segueix el camí de l'Argentina. El president Evo Morales ha ordenat l'expropiació de la filial de Red Eléctrica Española (REE) al país. Morales ha ordenat nacionalitzar les accions de REE a l'empresa Transportadora d'Electricitat i també que les forces armades custodiïn les instal·lacions de la companyia. L'expropiació s'ha impulsat en el Dia del Treball, un fet que el mateix Morales ha remarcat en un discurs. El govern espanyol, que ja s'ha posat en contacte amb les autoritats bolivianes, creu, per les "primeres impressions", que és un cas "molt diferent" del que va passar amb YPF.

RedaccióActualitzat
El cap d'estat bolivià, que ha ordenat a les forces armades custodiar les instal·lacions de REE, ha assegurat que el seu govern ha impulsat la nacionalització com a "just homenatge als treballadors i al poble bolivià, que ha lluitat per la recuperació dels recursos naturals i els serveis bàsics", segons ha dit en un acte a La Paz.

Evo Morales ha afegit: "per deixar-ho clar davant l'opinió pública nacional i internacional" que "aquesta empresa abans era nostra i el que era nostre ara ho estem nacionalitzant". Segons Morales, "aquesta empresa internacional espanyola en 16 anys amb prou feines ha invertit 81 milions de dòlars, una inversió mitjana de 5 milions a l'any", cosa que considera insuficient.

Tot i això, el president bolivià ha dit que el seu govern reconeixerà les inversions realitzades per Red Eléctrica Española (REE) al seu país. "Som responsables amb les empreses. Si el que correspon és tornar, cal tornar. Si una empresa ha fet inversió, reconeixem la inversió."

Aquesta és la segona expropiació d'accionariat espanyol que un govern de l'Amèrica Llatina porta a terme després de la que la presidenta argentina, Cristina Fernández, va anunciar el 16 d'abril, sobre el 51% de les accions d'YPF, la filial de Repsol.


Moncloa creu que l'expropiació a Bolívia és un cas "molt diferent" d'YPF

El govern espanyol, que ja s'ha posat en contacte amb les autoritats bolivianes per la decisió d'expropiar les accions de Red Eléctrica Española, creu, per les  primeres impressions", que es tracta d'un cas "molt diferent" del que ha passat amb YPF. Ho han explicat fonts de La Moncloa, que han comentat que els ministeris d'Afers Exteriors i de Cooperació i d'Indústria, Energia i Turisme estan analitzant la informació sobre aquest anunci fet pel president de Bolívia, Evo Morales.

Les esmentades fonts de La Moncloa han subratllat el compromís "ferm" de l'executiu de Mariano Rajoy amb la defensa dels interessos de les empreses espanyoles a l'estranger.


L'estat espanyol és el principal accionista de Red Eléctrica de España, amb el 20% del capital

L'estat espanyol, a través de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), és el principal accionista de Red Eléctrica de España (REE), amb el 20% del capital, ja que la resta està repartit en borsa. Red Eléctrica de España és present en dos països d'Amèrica, Bolívia i el Perú, a través de la seva filial Red Eléctrica Internacional.

L'empresa espanyola va facturar 45,7 milions d'euros el 2011 pel seu negoci internacional, amb prou feines el 3% del conjunt de l'empresa, i d'aquest percentatge la meitat prové de l'activitat a Bolívia. Red Eléctrica Internacional va adquirir el 2002 el 99,94% de les accions de l'empresa boliviana TDE, propietària i operadora del Sistema Interconnectat Nacional bolivià (SENSE), que atén el 85% del mercat nacional. Transportadora d'Electricitat, SA (TDE), fundada el 17 de juliol del 1997, és agent transmissor en el mercat elèctric majorista (MEM) de la República de Bolívia i té 1.961,60 quilòmetres de línies i 22 subestacions a tot el país.

En el seu últim informe econòmic, corresponent a l'exercici del 2011, REE assegura que TDE ha mantingut l'any passat "un ritme sostingut d'inversions en el mercat elèctric bolivià, iniciant l'execució de cinc projectes, amb una inversió de 9,6 milions de dòlars". El primer d'aquests projectes, l'ampliació de la subestació Chimoré 230 kV, es va concloure i posar en servei el 18 de desembre del 2011.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut