Barcelona

Mas-Colell diu que el govern no comptabilitzarà els 759 milions de l'addicional tercera com a dèficit propi

La Generalitat no comptabilitzarà els 759 milions de la disposició addicional tercera que l'Estat no ha pagat aquest any com a dèficit propi. Així ho ha dit, en declaracions a "Els matins" de TV3, el conseller d'Economia, l'endemà d'haver presentat els pressupostos pel 2012 al Parlament. Andreu Mas-Colell també ha volgut deixar ben clar que la Generalitat té els recursos que té i que, per tant, s'han d'oferir els mateixos serveis amb menys diners. En aquest sentit, ha assegurat que no és voluntat del govern retallar la plantilla de funcionaris, però sí que s'han d'ajustar sous i horaris.

RedaccióActualitzat
Mas-Colell ha explicat també que encara queden dos anys d'acumular deute i, pel que fa al nou govern de Madrid, ha dit que s'equivocaria si pretén sortir de la crisi amb la centralització i no ha volgut pronunciar-se sobre qui serà ni qui voldria que fos el seu homòleg a Madrid.

El conseller ha tornat a explicar els pressupostos que va presentar aquest dimecres al Parlament. Uns números que tornen a ser restrictius, però amb una retallada d'un 0,7%, molt menor que la d'aquest any. El total, de la despesa suma 37.024 milions d'euros. L'objectiu és complir amb l'objectiu del dèficit que marca Europa i reduir-lo a l'1,3%, quan aquest any es preveu que acabi al 2,6%. De tota manera, Mas-Colell no s'ha volgut pronunciar a "Els matins" sobre si es complirà l'objectiu aquest 2011 perquè "en dos-tres setmanes encara poden passar moltes coses".

Després d'insistir que no té més notícies sobre l'anunci de la paga extra de Nadal que els treballadors públics han de cobrar el dia 28, Mas-Colell ha reiterat que la partida de personal és la que més s'aprimarà amb la reducció de retribucions dels treballadors de l'administració

Els menys afectats per la tisorada, tot i això, seran Salut, amb un 4,8%; Ensenyament, amb un 4,9%, i Benestar Social, amb un 1%. El president, Artur Mas, ja va advertir gràficament que en retallades "s'havia tocat os", i que insistir-hi era posar en perill serveis bàsics de l'estat del benestar. Les polítiques socials continuen concentrant el 70% de la despesa.

El titular d'Economia també ha parlat dels nous ingressos, com recuperar l'impost de patrimoni, implantar una taxa turística, la taxa per recepta farmacèutica: l'anomenat tiquet moderador, que d'entrada serà universal i serà d'un euro per recepta, així com l'augment del cànon de l'aigua, les taxes universitàries i del transport públic.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut