Barcelona

Les grans diferències entre els fulls de ruta del president Mas i el líder d'ERC

Una de les principals diferències és la llista: Mas proposa una llista única independentista, mentre que Junqueras vol diverses llistes per la independència

RedaccióActualitzat

Ja hi ha sobre la taula el full de ruta proposat pel president Artur Mas i el del cap de l'oposició, Oriol Junqueras. Tot i que parteixen d'alguns punts de trobada, entre les dues propostes hi ha diferències notables. Una de les més clares és la llista. Mas proposa una llista única independentista compartida entre polítics i societat civil i amb un únic punt al programa: la independència. El motiu: perquè la lectura internacional del resultat sigui inequívoca.

La proposta de Junqueras, en canvi, passa per diverses llistes per la independència que comparteixin una part dels objectius i del programa. En concret, un punt del programa comú pro independència i algun acte de campanya conjunt. Junqueras defensa les diferents llistes perquè vol posicionaments també sobre corrupció i polítiques socials, que creu que permetrien aconseguir més vots sobiranistes. En la mateixa línia, mentre que el president no vol cap sigla de partit en la seva proposta, el cap de l'oposició defensa un paraigua comú amb sigles.

Una altra diferència clara és el tipus de comicis. Mas preveu unes eleccions plebiscitàries, mentre que Junqueras, unes de constituents. Quan? El president apunta que podrien ser a la primavera o a la tardor que ve i el líder d'ERC, com més aviat millor. Tot i això, Mas no concreta com hauria de ser el govern que surti d'una victòria del "sí", mentre que Junqueras diu que hauria de ser un govern d'unitat entre les llistes del "sí".

El president proposa també que l'endemà de les eleccions es comenci a negociar la independència durant 18 mesos, i Junqueras, que Catalunya comenci a exercir com a estat independent creant estructures d'estat.

A més, si guanyen les eleccions, per Mas la transició s'hauria de fer començant a negociar amb l'estat espanyol la separació, que s'acabarà amb la proclamació del nou estat. Per contra, Junqueras entén que primer cal proclamar el nou estat per poder negociar la separació de tu a tu.

El president també proposa noves eleccions constituents al cap de 18 mesos i després un referèndum constitucional. Junqueras, en canvi, no creu que calgui fer eleccions perquè ja haurien estat constituents en els propers comicis Ara bé, també defensa un referèndum constitucional per ratiticar el procés.

Finalment, Mas ha especificat que ell acceptaria encapçalar o tancar la llista unitària, mentre que Junqueras no ha parlat en cap moment del seu paper personal. Això si, tots dos, en presentar el seu full de ruta, compartien un auditori amb una aposta comuna: la independència.

Anar al contingut