Barcelona

El director i guionista Bigas Luna mor als 67 anys després d'una llarga malaltia

El cineasta ha mort als 67 anys a causa d'una leucèmia. L'autor de "Bilbao" o "Jamón, Jamón" deixa una filmografia plena d'escenes que formen part de l'imaginari col·lectiu. Actualment treballava en el rodatge de l'adaptació cinematogràfica de la novel·la de Manuel de Pedrolo "Mecanoscrit del segon origen".

RedaccióActualitzat
El món del cinema català perd aquest dissabte un dels seus noms més cèlebres. El director i guionista barceloní Bigas Luna ha mort als 67 anys víctima d'una leucèmia que li van diagnosticar fa uns mesos. Ha mort a Virgili, a la Riera de Gaià, el refugi tarragoní on feia anys es va retirar per pintar i del qual resorgia de tant en tant per tornar a donar ordres rere la càmera.
 
L'artífex d'obres com "Jamón, Jamón", "Huevos de oro" o "La teta i la lluna", va arribar tard al cinema, quan ja havia complert els 40 anys, però deixa una vintena de pel·lícules amb escenes que formen part de l'imaginari col·lectiu per la seva força iconogràfica i fortes dosis d'erotisme.

Entenia la vida com un veritable plaer i no se n'estava de gaudir-la, des de la pròpia terra, cultivant i gaudint els seus propis productes i el seu propi vi, a la seva casa de la Riera de Gaià. Plaers quotidians que després mostrava com una extensió al seu cine.
 
Va rodar el primer llargmetratge, "Tatuaje", el 1976, tot i que va adquirir popularitat amb "Bilbao", cinta que va suposar una ruptura amb el cinema costumista espanyol i que va ser selccionada per al Festival de Canes. Això li va donar prestigi internacional i va acabar acumulant premis i reconeixements tant als circuits de fora com de casa.

La Generalitat li va concedir el 1998 el Premi Nacional de Cinema i la seva última aparició va ser fa unes setmanes, en l'homenatge de l'Acadèmia del Cinema Català va fer-li nomenant-lo membre d'honor.

El director tenia bon ull per descobrir nous talents. Entre els actors i actrius que va catapultar hi ha Ariadna Gil, Javier Bardem, Penélope Cruz, Verónica Echegui i Jordi Mollà.
 
Entenia el cine com una vessant creativa més de les moltes que l'interessaven. Va estudiar arquitectura, va iniciar-se en el disseny industrial, però l'art en general i la pintura i la fotografia van ocupar-lo molt de temps. Bigas Luna va ser també un impulsor d'aplicar les noves tecnologies al món del cinema.
 
Actualment treballava en el rodatge de l'adaptació cinematogràfica de la novel·la de Manuel de Pedrolo "Mecanoscrit del segon origen". Una superproducció en la que el cineasta havia posat totes les seves il·lusions en els últims tres anys i que el productor i coguionista Carles Porta ha explicat que acabaran portant a la gran pantalla.
VÍDEOS RELACIONATS
GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut