Copenhaguen

El director de Greenpeace Espanya continuarà a la presó fins al 7 de gener

El Tribunal Superior de Justícia de Dinamarca ha rebutjat el recurs presentat per l'organització ecologista Greenpeace per demanar l'alliberament del seu director a Espanya, Juan López de Uralde, i de tres activistes més de Noruega, Suïssa i Holanda, de manera que els quatre continuaran a la presó almenys fins al 7 de gener. El jutge ha decidit exhaurir els 21 dies de termini màxim que a Dinamarca es permet retenir una persona, de manera que fins al 7 de gener no se sabrà el futur dels quatre activistes espanyols. Greenpeace s'ha mobilitzat aquest dimecres en dotze ciutats espanyoles amb concentracions a les portes de les ambaixades i seus consulars de Dinamarca.

Actualitzat
Greenpeace ha condemnat aquesta decisió judicial i la qualifica com una "injustícia climàtica" que se suma al "fracàs" dels líders mundials per acordar un tractat legalment vinculant per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle. A més, reclama a l'opinió pública que continuï pressionant per aconseguir l'alliberament dels quatre activistes, així com d'altres persones que van participar en protestes pacífiques a Copenhaguen i que també continuen detingudes.
 
Juan López de Uralde va representar el suposat cap d'estat de Greenpeace, la periodista Nora Christiansen va actuar com la seva dona, i Christian Schmutz com el seu personal de seguretat. Els tres van ser conduïts a través del cordó de seguretat del sopar de gala per a caps d'estat, just abans del dia crucial de la Cimera del Clima de Copenhaguen. Una vegada a dins, van desplegar una pancarta davant els líders sobre la necessitat urgent de protegir el món del canvi climàtic en què es llegia: "Els polítics parlen, els líders actuen". L'acció va acabar amb quatre activistes arrestats.

Greenpeace subratlla que la protesta no va consistir en cap "operació sofisticada" ja que els materials utilitzats van ser senzills. Concretament, les identificacions que l'organització va col·locar als parabrises de les limusines, llogades, per arribar al banquet estaven subjectades amb un parell de mitjons i una de les matrícules dels vehicles portava el logotip de Greenpeace i el número 007, en al·lusió al personatge de James Bond. Els llums de policia que van posar en un altre dels cotxes havien estat comprades a internet al preu de 50 corones daneses (6,70 euros).

Ara, López de Uralde i els altres tres activistes seran jutjats de delictes penats amb fins a sis anys de presó, després d'haver estat acusat de falsificació de documents, pretendre ser una autoritat jurídica i entrar sense permís en un lloc privat i alterar un acte amb presència de la reina.
Anar al contingut