Berlín

El candidat de Merkel, escollit nou president d'Alemanya en tercera votació

L'Assemblea Federal alemanya ha escollit el cristià demòcrata Christian Wulff com a nou president del país, en substitució del dimissionari Horst Köhler. Wulff, actual president de la Baixa Saxònia, era el candidat proposat per la cancellera Angela Merkel. Ha aconseguit la majoria absoluta necessària en tercera votació i després d'una sessió maratoniana que ha posat contra les cordes Merkel amb rumors, fins i tot, d'eleccions anticipades.

Actualitzat
Angela Merkel ha hagut de fer mans i mànigues perquè el seu candidat fos ratificat, malgrat que la coalició amb la qual forma govern té una majoria folgada. El motiu: una quarantena de membres cristianodemòcrates han fet un vot de càstig a la cancellera per la seva gestió de la crisi.

En la tercera i última votació, Christian Wulff ha aconseguit sumar 625 vots dels 1.242 que té l'Assemblea Federal alemanya gràcies a l‘abstenció del partit Die Linke. El seu màxim rival, Joachim Gauck, proposat per l'oposició dels socialdemòcrates i els verds, n'ha obtingut 494.  

La votació final ha estat precedida de dues més. A la primera, el candidat de Merkel, Christian Wulff, ha obtingut 600 dels 623 vots que necessitava per ser elegit. A la segona volta, n'ha pogut sumar 15 més, que també han estat insuficients. A la darrera votació calia majoria simple, però Wulff ha pogut aconseguir majoria absoluta amb 625 vots.  

L'altre màxim aspirant, Joachim Gauck, n'ha obtingut 499 a la primera votació i nou menys a la segona. A la darrera, ha sumat 494 sufragis.

Die Linke, l'Esquerra, ha presentat a la candidata Lukrezia Jochimsen, que ha aconseguit 126 i 123 vots a la primera i a la segona votació, respectivament. El partit ha optat per no presentar-se a la darrera votació i s'hi ha abstingut. En un principi es pensava que podrien donar suport a Joachim Gauck, però era un perfil que no agradava a la formació, on militen antics comunistes de l'Alemanya de l'est. I és que Gauck va ser opositor del règim de la República Democràtica Alemanya (RDA) i va dirigir, després de la unificació, l'arxiu de la policia política.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut