Els magistrats del Tribunal Constitucional.
Els magistrats del Tribunal Constitucional.
Madrid

El Tribunal Constitucional es renova un any i mig després que caduqués el mandat dels magistrats

L'acord entre el PP i el PSOE per renovar un terç dels magistrats del Tribunal Constitucional permetrà que, per primera vegada des del 2007, tots els membres del tribunal tinguin el mandat en vigor i cap exerceixi en funcions.

RedaccióActualitzat
L'acord entre el PP i el PSOE per renovar un terç dels magistrats del Tribunal Constitucional permetrà que, per primera vegada des del 2007, tots els membres del tribunal tinguin el mandat en vigor i cap exerceixi en funcions. En aquests cinc anys, el Constitucional ha viscut l'etapa més convulsa des del nomenament dels seus primers magistrats, l'any 1980.

Sota l'ombra dels diversos recursos contra l'Estatut de Catalunya, que el tribunal va resoldre amb un retard de gairebé quatre anys, el Constitucional va quedar encallat fa cinc anys. El 2007 va caducar el mandat de l'aleshores presidenta, María Emilia Casas, i de tres magistrats més, els conservadors Guillermo Jiménez, Jorge Rodríguez-Zapata i Vicente Conde. El PP i el PSOE no es van posar d'acord per renovar un tribunal que, després de la mort de Roberto García-Calvo i la recusació de Pablo Pérez Tremps, va quedar deslegitimat segons el parer de bona part de l'opinió pública.

Les crítiques al Constitucional van arribar de diversos sectors. El Parlament va demanar que el tribunal es declarés "incompetent" per emetre una sentència sobre l'Estatut i l'expresident Jordi Pujol va afirmar que Catalunya no havia de respectar el Constitucional. Fins i tot dins mateix de la judicatura, el Consell General del Poder Judicial va qualificar d'"anomalia gravíssima" la situació del tribunal.

Finalment, al desembre del 2010, el PP i el PSOE van aconseguir tancar un acord per renovar un terç del tribunal. Francisco José Hernando, Adela Azúa, Luis Ignacio Ortega i Francisco Pérez van ser escollits nous magistrats del Constitucional i, enmig d'aquesta renovació, Pascual Sala va substituir Casas al capdavant del tribunal. Però, poques setmanes abans que els nous magistrats prenguessin possessió, ja havia caducat el mandat d'altres magistrats. Eugeni Gay, Javier Delgado i Elisa Pérez Vera estaven en funcions des de novembre del 2010.

Dimissió de tres magistrats

Al juny de l'any passat, el tribunal va viure una situació inèdita. Eugeni Gay, Javier Delgado i Elisa Pérez Vera, els tres magistrats que estan a punt de ser substituïts, van presentar la dimissió davant del ple, però el president del tribunal la va rebutjar. Mai abans s'havia produït una dimissió al Constitucional.

El llavors president del Congrés, José Bono, va donar al PP i al PSOE un ultimàtum per renovar el tribunal que acabava el 30 de juny del 2011. Un any —menys un dia— després, quan ja fa mig any que Bono no presideix el Congrés, els socialistes i els populars estan a punt de tancar aquest acord. Si es mantenen els terminis, els candidats que acordin els dos partits grans espanyols podrien ser ratificats pel ple del Congrés durant el mes de juliol.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut