Barcelona

El Suprem dóna la raó a la JEC i el govern de la Generalitat no podrà incentivar el vot en la campanya pel referèndum

El Tribunal Suprem ha donat la raó a la Junta Electoral Central, que va prohibir al govern de la Generalitat fomentar el vot en la campanya pel referèndum de l'Estatut. D'aquesta manera, el Suprem desestima també el recurs que hi havia presentat l'executiu, que demanava l'aplicació d'una mesura cautelaríssima. El govern de la Generalitat al·legava que la llei de publicitat institucional permet incentivar el vot dels ciutadans sense apartar-se de la neutralitat. En canvi, el Suprem ha considerat que la campanya institucional ha de limitar-se a informar sobre la data, els mecanismes de votació i els tràmits per votar per correu.

Actualitzat

La decisió del Suprem és ferma i estableix un precedent en les campanyes institucionals en referèndums. La Generalitat tan sols té possibilitat de presentar-hi un recurs de súplica. La setmana passada els magistrats d'aquesta mateixa sala ja van rebutjar emprendre mesures "cautelaríssimes" (sense escoltar les parts) contra l'acord de la Junta Electoral Central, i es van donar un termini que ara finalitzava per analitzar els arguments del govern català i de la Junta Electoral Central.

La sala rebutja d'aquesta manera el recurs de la Generalitat contra els acords de la JEC del 24 de maig, que recordaven que l'article 50.1 de la llei orgànica de règim electoral general (Loreg) és d'aplicació directa en la campanya institucional en el present procés de referèndum, i per tant "la campanya institucional s'haurà de limitar exclusivament a facilitar informació als ciutadans sobre la data de votació, el procediment per votar i els requisits i tràmits del vot per correu".

El govern en demanava la suspensió perquè entenia que la llei de publicitat institucional aprovada al Parlament l'any 2000 permet que el govern fomenti la participació durant la campanya del referèndum. També presentava com a prova diverses resolucions anteriors de la mateixa JEC on se sostenia que l'article 50.1 de la Loreg no és d'aplicació supletòria en les eleccions autonòmiques.

Els cinc magistrats de la sala setena, Juan José Gozález, Nicolás Maurandi, Pablo Lucas, José Díaz i Eduardo Calvo, consideren que l'acord de la JEC "no està desproveït de motivació" ni "tampoc vulnera" la llei de publicitat institucional de Catalunya de l'any 2000, que permet fomentar el vot, perquè la disposició addicional primera de la Loreg només té aplicació "supletòria" quan hi ha eleccions autonòmiques a les comunitats autònomes, i no pas quan se celebren referèndums.

A més, recorda que l'article cinquè de la convocatòria del referèndum disposa que es regirà per la Loreg i les seves modificacions, sense citar normes autonòmiques.

En definitiva, l'ordre apunta que el dret de participació política consagrat a la Constitució "requereix de la neutralitat dels poders públics", que aquesta "és la finalitat perseguida per la reforma legislativa de l'article 50.1 de la Loreg", i que, per tant, cal "rebutjar la suspensió cautelar sol·licitada".

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut