Londres

El Regne Unit vota sortir de la Unió Europea en el referèndum del Brexit

Gairebé un 52% de britànics s'han decantat pel Brexit, un milió més que els que han apostat per la continuïtat. Cameron ha anunciat la dimissió. Els mercats s'han enfonsat en un autèntic divendres negre.

RedaccióActualitzat

El Regne Unit vota sortir de la Unió Europea. L'opció "marxar" ha guanyat en el referèndum sobre la permanència del Regne Unit a la Unió Europea.

El resultat ha estat clar: amb un 72% de participació, una majoria dels britànics han decidit abandonar la Unió Europea. En concret, un 51,9% dels electors han optat per anar-se'n. Els contraris a la Unió Europea han sumat més de 17 milions de vots (17.410.742). Són gairebé 1.300.000 vots més que els partidaris de quedar-s'hi, que, finalment, han estat el 48,1%. (16.141.241).

El Brexit ha guanyat al nord d'Anglaterra i el País de Gal·les, mentre que el "remain" s'ha imposat a Londres, Escòcia i Irlanda del Nord. Els resultats en aquestes dues nacions fan revifar el debat sobre les seves aspiracions.

"Remain or Leave"?

Els britànics havien de decidir aquest dijous si optaven pel "remain" o bé pel "leave", és a dir, si volien que el seu país continués formant part de la Unió Europea o bé que abandonés les institucions comunitàries. 46 milions de ciutadans estaven cridats a les urnes per respondre a la pregunta següent: "Should the United Kingdom remain a member of the European Union or leave the European Union?" ("El Regne Unit ha de continuar sent membre de la Unió Europea o ha de sortir de la Unió Europea?").

 

A les deu de la nit, les onze a Catalunya, han tancat les urnes i ha començat un llarg recompte de paperetes, que ha durat vuit hores. A les set del matí s'han donat els resultats definitius a les 382 àrees locals en què s'ha dividit els col·legis electorals britànics.

A dos quarts de sis de la matinada, però, la victòria del Brexit s'ha fet evident i tots els mitjans britànics l'han començat a donar per definitiva.

Gibraltar vota a favor de la permanència a la UE

Els primers resultats, corresponents a Gibraltar, s'han sabut a quarts d'una de la matinada. El penyal ha votat molt majoritàriament a favor de continuar dins la Unió: un 96% dels sufragis han estat favorables al "remain", per un 4% de vots a favor del "leave". Entre les primeres àrees locals a tancar l'escrutini, també a Newcastle, s'han imposat els partidaris de continuar a la Unió.

A Sunderland, al nord-est d'Anglaterra, el Brexit ha aconseguit la primera victòria de la nit, amb un 61% dels vots, més del que preveien les enquestes. L'opció de deixar la UE ha liderat l'escrutini en les primeres hores de la nit, però el "remain" ha recuperat terreny quan s'han fet públics els recomptes de zones com Oxford, Glasgow i els primers barris de Londres.

A mesura que ha avançat la nit, la diferència entre marxar i quedar-se s'ha anat eixamplant: 200.000, 300.000, mig milió de vots... al final han estat un milió. Un cop el "leave" ha superat els 16.800.000 vots, s'ha donat per feta la victòria.

Cameron dimitirà

La històrica decisió del Regne Unit ha provocat una allau de reaccions. La que s'ha fet esperar més ha estat la de David Cameron, que ha comparegut a les nou del matí per valorar els resultats. El primer ministre britànic ha assegurat que es respectarà la voluntat del poble, però que ell no es veu amb cor d'aplicar-la i plegarà en els pròxims mesos.

Cameron continuarà en el càrrec per donar estabilitat al país, fins al congrés del seu partit, a l'octubre.

Des d'Europa s'ha lamentat el resultat del referèndum, però s'ha volgut enviar un missatge de calma. El president del Consell Europeu ha estat clar: "El que no et mata et fa més fort".

El "dia de la independència"

El líder de l'euroescèptic UKIP, Nigel Farage, ha celebrat els resultats eufòric. Ha descrit el triomf del "leave" com "una victòria per a la gent real". Diu que el 23 de juny es convertirà en el "Dia de la Independència" del Regne Unit. El líder de l'UKIP també ha demanat la dimissió del primer ministre, David Cameron.

En canvi, la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon, ha assenyalat que el resultat del referèndum "deixa clar que els escocesos veuen el seu futur com a part de la Unió Europea".   

Patacada als mercats

Els mercats financers han passat de la confiança en la victòria del "remain" als números vermells pel resultat. La lliura ha caigut als nivells més baixos en 30 anys respecte al dòlar i les borses d'arreu del món s'han enfonsat. El Banc d'Anglaterra ha enviat un missatge de tranquil·litat: té 310.000 milions per injectar en el sisitema financer per donar estabilitat.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut