El socialdemòcrata José Serra, candidat a l'alcaldia de Sao Paulo (Foto: Reuters)
El socialdemòcrata José Serra, candidat a l'alcaldia de Sao Paulo (Foto: Reuters)
Rio de Janeiro

El Partit dels Treballadors resisteix en les eleccions municipals al Brasil, primer test per a les presidencials del 2014

El governamental PT només ha guanyat en una de les 26 capitals dels Estats que formen el Brasil, però estarà present a la segona volta en set més, com Sao Paulo i Salvador de Bahia. Les eleccions eren un primer test per a les presidencials del 2014.

RedaccióActualitzat
Els brasilers han escollit aquest diumenge 7 d'octubre els seus alcaldes i regidors per als pròxims quatre anys en una jornada marcada per la normalitat democràtica on gairebé no s'han registrat incidents. Les eleccions han estat un primer test per al governamental Partit dels Treballadors de cara a les presidencials del 2014. El PT se n'ha sortit prou bé i el resultat de la primera volta de les eleccions municipals mostra que no han patit un càstig tan dur com es temia, sobretot arran del judici per corrupció que hi ha en marxa contra alguns dels seus membres.

El Partit dels Treballadors només ha guanyat en una de les 26 capitals dels Estats que formen el Brasil, però estarà present a la segona volta en set més, com Sao Paulo i Salvador de Bahia.

Justament la capital econòmica, Sao Paulo, és l'exemple més clar de com ha viscut aquests comicis el PT. Allà el candidat del partit, l'alcalde socialdemòcrata José Serra, ha superat el favorit, un populista amb el suport dels evangèlics. Però en realitat, amb qui ha quedat molt ajustat ha estat amb el candidat governamental Fernando Haddad, amb qui haurà d'enfrontar-se en una segona volta.

Haddad ha convertit Lula da Silva en un dels guanyadors dels comicis locals
, ja que els seus bons resultats s'expliquen com un suport a l'expresident, que havia forçat l'elecció del seu candidat favorit, una fórmula que ja va dur a terme amb èxit quan va elegir una aleshores desconeguda Dilma Roussef per substituir-lo.

A Rio de Janeiro, que acollirà les Olimpíades del 2016, el partit presidencial no tenia candidat, però la reelecció d'Eduardo Paes satisfà també la formació de Lula i de Dilma Roussef, que donaven suport a aquest centrista des de la seva primera elecció el 2008.

Sigui com sigui, caldrà esperar a la segona volta de les eleccions municipals allà on es facin, el pròxim 28 d'octubre, per extreure'n les conclusions a nivell nacional. En total, són 5.568 els municipis on s'han celebrat eleccions municipals, uns comicis en què en unes 50 ciutats de més de 200.000 electors caldrà fer una segona volta ja que cap candidat va obtenir la meitat més un dels vots.

Anar al contingut