Barcelona

El Parlament dóna llum verda a la llei del Memorial Democràtic amb l'abstenció de CiU

El Parlament català ha aprovat la llei de creació del Memorial Democràtic, amb el vot a favor del PSC, ERC i ICV-EUiA, el vot en contra de PPC i Ciutadans i, finalment, l'abstenció de CiU. La federació nacionalista ha donat suport als articles que fan referència a la Guerra Civil i la dictadura, però s'ha abstingut de recolzar la llei, perquè considera que el nou organisme dependrà del govern de la Generalitat i no serà el Parlament qui elegeixi per majoria qualificada els membres del seu consell de direcció.

Actualitzat

El Memorial Democràtic reconeix "la memòria i la dignitat de totes les víctimes del franquisme i també les de la violència política incontrolada a la reregaurda republicana", i entre les funcions de la institució hi ha homenatjar les persones que hagin sofert persecució "per motius ideològics, de consciència, religiosos o socials".

Aquesta nova institució, que se centrarà a recordar el període 1931-1980, serà la primera de l'Estat que es dediqui a recuperar la memòria democràtica. Ho farà amb un enfocament especial a donar a conèixer als joves la història i els valors de la democràcia.

D'acord amb les esmenes introduïdes els últims dies al projecte, la junta directiva del Memorial Democràtic la integraran 23 membres: deu d'escollits pel govern català, deu més pel Parlament (sis de nomenats per cadascun dels grups de la cambra i quatre d'elegits per una majoria de dos terços de diputats) i tres més a proposta d'historiadors i entitats vinculades a la memòria històrica.

CiU s'absté

Malgrat les modificacions introduïdes amb l'aval de CiU, la federació nacionalista s'ha resistit finalment a donar el vot favorable al Memorial Democràtic. Felip Puig, portaveu parlamentari de CiU, desconfia de la gestió que en pugui fer el govern, a causa del seu afany "intervencionista" i "la visió esbiaixada i partidista" de la història. Santi Vila, també de CiU, ha afegit que "per a un diputat liberal genera desconfiança que el govern digui que ha de ser digna de record" i ha insistit que el seu partit hauria donat el "sí" a la llei si la insitució que es crea depengués del Parlament.

D'altra banda, el PPC i Ciutadans han confirmat el seu vot negatiu. Per Jordi Montanya, diputat popular, aquesta llei pretén "acontentar determinades entitats i associacions més mogudes pel rencor i la venjança" que per la memòria històrica. Ha afegit que el PPC ha sigut "sempre favorable" a la reparació de les víctimes dels dos bàndols, però considera que la llei aprovada pot servir algunes entitats per "adoctrinar les ments de les futures generacions de catalans". Albert Rivera, líder de Ciutadans, s'ha unit al rebuig dels populars  i ha assegurat que Catalunya no ha construït els seus valors democràtics en l'antifranquisme.

Reaccions a favor

Entre els partits que han recolzat l'aprovació de la llei, Josep Maria Blacells, del PSC, ha lamentat les "excuses" del Partit Popular a l'hora de condemnar el franquisme i ha dit que espera que la llei s'estudïi a l'assignatura d'Educació per a la Ciutadania. La diputada d'ERC Maria Mercè Roca ha destacat que és "una llàstima" que la llei del Memorial Democràtic no estigui acompanyada d'una d'equivalent espanyola que anul·li els judicis sumaríssims a Lluís Companys, entre altres víctimes polítiques. Finalment, el diputat d'IC-V Jaume Bosch ha demanat respecte a les entitats de la memòria i ha destacat que la llei aprovada condemna explícitament el franquisme.

Anar al contingut