Madrid

El Congrés aprova la llei de desnonaments amb la crítica unànime de l'oposició i protestes al carrer

El text legal, que ara s'enviarà al Senat per continuar la tramitació parlamentària, correspon fil per randa a l'últim esborrany elaborat pel PP i inclou una esmena d'UPN relativa al fons social per a lloguer.

RedaccióActualitzat
La Comissió d'Economia del Congrés dels Diputats ha aprovat amb els vots del PP la llei per reforçar la protecció dels deutors hipotecaris, reestructuració de deute i lloguer social, que inclou mesures contra els desnonaments. La llei s'ha aprovat amb la crítica unànime de l'oposició, que ha acusat els populars de donar l'esquena al carrer i de no incloure les seves esmenes.

El text legal, que ara s'enviarà al Senat per continuar la tramitació parlamentària, correspon fil per randa a l'últim esborrany elaborat pel PP i inclou una esmena d'UPN relativa al fons social per a lloguer. La nova esmena estipula que en un termini de sis mesos s'avaluarà ampliar el col·lectiu de persones en situació de vulnerabilitat que poden beneficiar-se del fons social d'habitatge de la banca, que compta amb gairebé 6.000 habitatges.

Durant el debat de la Comissió, la portaveu d'habitatge del PSOE, Leire Iglesias, ha assenyalat que la nova llei suposa un "tancament en fals" del problema dels desnonaments i "liquida" l'esperança que van posar els ciutadans en la iniciativa legislativa popular sobre dació en pagament. Iglesias ha afirmat que la legislació hipotecària és "tremendament desequilibrada", ha alertat que aquesta llei representa "el fracàs de la política" i que aviat serà superada per la realitat social.

La diputada de CiU Lourdes Ciuró ha criticat que la nova llei només recull les esmenes del PP, excepte en qüestions "puntuals i anecdòtiques", i no reflecteix la pluralitat de la cambra. Ciuró ha apostat per una llei més ambiciosa que doni solució a totes les persones que han patit un desallotjament del seu habitatge i que passen "penúries per seguir pagant" i ha insistit que no aborda les situacions de sobreendeutament familiar, una de les seves principals reivindicacions.

Des l'Esquerra Plural, Joan Coscubiela ha dit que el grup popular "torna a donar l'esquena a la realitat", a una ILP amb el suport d'1,5 milions de ciutadans, i ha augurat que la futura llei "molt aviat quedarà desbordada pels tribunals", perquè continua negant-se a incorporar una solució a la segona oportunitat.

En el mateix sentit, Carlos Martínez Gorriarán, d'UPyD, ha tornat a demanar la llei de segona oportunitat, una de les principals demandes d'aquest partit, i ha carregat contra l'"obcecació irracional" del PP i del govern per no arribar a acords en qüestions en què tots els grups de l'oposició coincideixen.

El diputat del PNB Pedro Azpiazu ha lamentat que sigui impossible aconseguir un acord entre tots els grups per abordar el problema dels desnonaments i ha coincidit que la nova norma serà superada d'aquí a poc temps per la justícia i la situació social.

Pel Grup Mixt, la diputada del BNG Olaia Fernández ha acusat el PP de "cinisme pur" i de simular "una postura inicial" amb la ILP per després "ignorar-la" i ha opinat que el nou text no suposa cap avanç respecte a la situació que hi havia al començament de la tramitació de les lleis sobre desnonaments a finals del 2012.

Protestes de la PAH

Coincidint amb el debat, desenes de membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH s'han concentrat a les proximitats del Congrés. La protesta a la plaça Neptuno s'ha allargat dues hores i ha acabat a les quatre de la tarda, quan han fet un minut de silenci després de saber que s'havia aprovat un projecte de llei que no inclou la dació en pagament que reivindicaven a la Iniciativa Legislativa Popular.
 
De fet, els promotors de la ILP han retirat la iniciativa en considerar que el PP ha "desvirtuat" la proposta ciutadana, que tenia l'aval d'1,4 milions de persones. A més de la dació retroactiva, demanava la paralització dels desnonaments i l'aprovació del lloguer social.
 
L'acte de protesta s'ha fet d'esquena al Congrés i ha acabat amb crits de "vergonya".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut