Els Bordegassos de Vilanova han descarregat el 2 de 8f en segona ronda.
Els Bordegassos de Vilanova han descarregat el 2 de 8f en segona ronda.
Tarragona

Els Bordegassos de Vilanova guanyen la primera jornada del Concurs de Castells de Tarragona

Els Bordegassos de Vilanova han estat la millor de les vint colles que se citaven aquest dissabte a la Tàrraco Arena Plaça de Tarragaona. Els vilanovins han sabut imposar-se als Xicots, els favorits, i defensar el primer lloc. Era la primera jornada d'un concurs de castells que aquest diumenge viurà el seu plat fort.

Joan Raventós RafecasActualitzat
La Tarraco Plaça Arena ha acollit aquest dissabte la 24a edició del Concurs de Castells de Tarragona. El certamen se celebra per primera vegada en dues jornades, així és que aquest dissabte han actuat vint colles i aquest diumenge, ho faran les 12 millors del país. El 324.cat us explica en directe l'emoció d'un concurs que en aquesta primera entrega ha tingut moments ben intensos.

Els Bordegassos de Vilanova arribaven al concurs amb opcions amb els tres clàssics de vuit pisos. Tot i que el tres i el quatre l'havien fet poques vegades aquesta temporada. No és d'estranyar doncs, que els hagi caigut el 3 de 8 a la primera ronda després de carregar-lo. Això no els ha fet desistir del seu plantejament i, en segona ronda, han plantat un 2 de 8f providencial. Encaraven la tercera amb confiança per tirar el quatre i l'han descarregat amb facilitat aparent. Amb això es posaven primers i han preferit veure-les venir a la quarta ronda però a la cinquena, els Castellers de Sant Cugat els han empatat i han obligat els vilanovins a aprofitar l'última ronda. Els grocs han descarregat el 3 de 8 que els ha permès endur-se la victòria en la primera jornada del Concurs de Castells de Tarragona.

Els Castellers de Sant Cugat tornaven a Tarragona després de 12 anys i volien fer-ho deixant empremta. S'havien plantejat la tripleta de vuit i no han volgut perdre temps. A la primera ronda s'ho han jugat al tot o res amb el 2 de 8f, però la canalla no les ha tingut totes i malgrat que el tronc resisitia, el castell ha quedat en intent. A la segona ronda la malastrugança ha tornat a fer acte de presència i els vallesans han deixat en intent el 3 de 8, també per la falta de determinació de la canalla. En tercera ronda han pogut ressituar-se plantant un sòlid 4 de 8 que els ha canviat els ànims. Tant ho ha fet que, en quarta ronda, han tornat a intentar el 2 de 8f i, ara sí, l'han descarregat per primera vegada en la seva història, cosa que ha defermat l'eufòria dels gausacs. Els verds han tancat l'actuació carregant el 3 de 8.

Els Xicots de Vilafranca arribaven a la Tàrraco Arena Plaça com a grans favorits per endur-se el concurs de dissabte. Amb aquest objectiu han sortit de 4 de 8, i en descarregar-lo amb seguretat han injectat confiança a la gent de Cal Noi Noi. A la segona ronda han fet el 3 de 8 i a la tercera no tenien altre remei que provar el 2 de 8f. La torre vilafranquina ha pujat solidament però a la descarregada ha rebregat i ha fet llenya. Les normes del concurs presentaven la novetat, enguany, de permtre intentar de nou un castell carregat i, per tant, els Xicots han volgut lluitar per la primera posició tornant-hi amb la torre. En aquesta ocasió tampoc l'han pogut descarregar.

Els Sagals d'Osona són una de les colles que han arribat al Camp de Tarragona amb ganes –i opcions- de fer un bon paper. Seguint el programa més lògic han triat el 4 de 8 per estrenar-se i l'han acompanyat d'un 3 de 8 en segona ronda. A la tercera han optat pel 9 de 7. I a la quarta han descarregat el 2 de 7, que els ha ressituat en quarta posició.

Els Nens del Vendrell s'ha volgut convidat al podi amb una actuació per aplaudir. Els vermells han sortit de 7 de 7, per acomodar-se. I ho han completat amb un 4 de 8 molt ben bastit i un 2 de 8f a la tercera ronda que malgrat alguna atzagaiada a terços, els Nens han defensat amb autoritat fins descarregar-la i marcant territori a l'arena tarragonina. En veure els registres de les altres colles han donat per acabada aquí la seva actuació aconseguint un meritori cinquè lloc.

Els Moixiganguers d'Igualada venien amb el 4 de 8 com a carta estrella i només començar ja l'han provat. En descarregar-lo s'han vist confiats per continuar aspirant a complir el programa i han descarregat el 9 de 7 i el 2 de 7.

Els Xics de Granollers han fet el 4de8 com a millor castell i també han descarregat el 2 de 7 i el 5 de 7. Els Castellers de Terrassa han estrenat el reguitzell de torres de vuit folrades que s'han vist al concurs carregant-la a la segona ronda i l'han acompanyat amb el 7 de 7 i el 4 de 7.

La Jove de Sitges ha fet el 2 de 7 com a millor castell, igual que els Castellers de Sant Pere i Sant Pau i els Marrecs de Salt. Els Castellers de la Sagrada Família han quedat 12ns amb el 3 de 7ps i els Castellers del Poble Sec, 13ns amb el mateix castell. Els Castellers de Badalona han descarregat el 2 de 7, els Castellers d'Esplugues el 7 de 7, igual que els Minyons de l'Arboç i els Nois de la Torre. Finalment, els Xiquets del Serrallo han plantat el 5 de 7 com també els Tirallongues de Manresa i els Marganers de Guissona.


Els castells que s'han vist:

Castellers del Poble-sec: 3 de 7ps; 7 de 7c; 5 de 7
Castellers de la Sagrada Família: 5 de 7; 3 de 7ps; 7 de 7
Castellers de Sant Pere i Sant Pau: 3 de7; 2 de 7; 5 de 7
Xiquets del Serrallo: 3 de7 a; 5 de 7; 4 de 7a
Xicots de Vilafranca: 4 de 8; 3 de 8; 2 de 8c;
Moixiganguers d'Igualada: 4 de8; 9 de 7; 2 de 7
Castellers d'Esplugues: i4 de 8; 7 de 7; 5 de 7; 4 de 7
Xics de Granollers: 2 de 7; 4 de 8; 5 de 7; 7 de 7
Castellers de Terrassa: 7 de 7; 2 de 8f c; 4 de 7a
Castellers de Sant Cugat: i 2 de 8f; i 3 de 8; 4 de 8; 2 de 8; 3 de 8
Nois de la Torre: 5 de7; 7 de 7; 3 de 7a; 3 de 7a
Minyons de l'Arboç: 7 de7; i5 de 7; 5 de 7; 4 de 7a
Castellers de Badalona: i7 de 7; 3 de7; 2 de 7; 4 de 7
Tirallongues de Manresa: 5 de 7; 4 de 7a; 3 de 7a
Sagals d'Osona: 4 de 8; 3 de 8; 9 de 7; 2 de 7
Colla Jove de Castellers de Sitges: i7 de 7; 3 de 7ps; 2 de 7; 7 de 7
Bordegassos de Vilanova: 3 de 8c; 2 de 8; 4 de 8; 3 de 8
Nens del Vendrell: 7 de 7; 4 de 8; 2 de 8
Margeners de Guissona: 4 de7; 5 de7; 3 de 7ps
Marrecs de Salt: 4 de 8c; 2 de 7; 5 de 7

--------------------------------------------
Llegenda castellera
f: amb folre
a: amb agulla o pilar al mig
ps: aixecat per sota
fm: amb folre i manilles
fa: amb folre i l'agulla o el pilar al mig
sf: sense folre
sm: sense manilles
fmp: amb folre, manilles i puntals
i: intent
c: carregat 

Anar al contingut