L'escriptor Eduardo Mendoza.
L'escriptor Eduardo Mendoza.
Barcelona

Eduardo Mendoza, Imma Monsó, Hermann Bonnín i Josep Ramoneda, entre els Premis Nacionals de Cultura 2013

"Subratllar més que mai la innovació, la continuïtat i l'excel·lència en un moment de crisi que fomenta incerteses a la vegada que incentiva l'oportunitat de les sinergies." Aquest ha estat el principal objectiu del CoNCA a l'hora de concedir els guardons, que per primera vegada atorga a un escriptor en llengua castellana.

RedaccióActualitzat
"Subratllar més que mai la innovació, la continuïtat i l'excel·lència en un moment de crisi que fomenta incerteses a la vegada que incentiva l'oportunitat de les sinergies." Aquest ha estat el principal objectiu del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, el CoNCA, a l'hora de concedir els Premis Nacionals de Cultura d'enguany, que han guardonat, entre d'altres, l'actor i director Hermann Bonnín, els escriptors Eduardo Mendoza i Imma Monsó, i el periodista, filòsof i escriptor Josep Ramoneda.

Són, en total, deu guardonats, el màxim permès pel nou marc legal d'aquests premis, dotats amb 15.000 euros. A partir d'un criteri interdisciplinari, els premiats estan integrats en una sola categoria. Una novetat d'aquest any és que per primera vegada rep el guardó un escriptor en llengua castellana. Es tracta d'Eduardo Mendoza, a qui li reconeix haver "ampliat els marges de la narrativa actual amb ironia i sentit de la paròdia, així com el retrat interpretatiu que fa de Barcelona a les seves novel·les".

El CoNCA també reconeix l'escriptora lleidatana Imma Monsó, per la "consistència i ambició exemplars" de la seva obra, una "gran capacitat d'observació" i "una visió decisiva de la vida contemporània des de fets existencials com la malaltia, la mort, les relacions familiars o la comunicació entre les persones".

El també escriptor, periodista i filòsof Josep Ramoneda ha estat triat per "la seva aportació al pensament català" i pels seus 20 anys al capdavant del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, el CCCB. El CoNCA ha premiat l'actor i director Hermann Bonnín per la seva trajectòria innovadora en el món del teatre català, i el cineasta Josep Maixenchs, fundador i director de l'ESCAC, l'escola de cinema de Catalunya, que "configura l'excel·lència de la indústria audiovisual catalana".

L'única entitat premiada és el Centre de Lectura de Reus, pels seus més de 150 d'anys dedicats a la conservació i difusió dels seus fons. També han estat guardonats el pianista, compositor i director mallorquí Agustí Fernández, virtuós en la improvisació i el jazz; l'escultor Francesc Torres Monsó; l'oceanògrafa i microbiòloga Josefina Castellví, investigadora de renom internacional, i Elsa Peretti, creadora de joies italiana establerta a Catalunya, per la seva tasca de mecenatge cultural.

L'acte de concessió tindrà lloc el pròxim 8 d'octubre.
Anar al contingut