Barcelona

ERC força la compareixença de Mas a la comissió del "cas Pujol"

La comissió d'investigació del Parlament sobre el "cas Pujol" i el frau fiscal aprova la compareixença del president de la Generalitat amb els vots d'ERC, PSC, PPC, ICV-EUiA, C's i CUP

Actualitzat

El president de la Generalitat, Artur Mas, haurà de comparèixer davant la comissió d'investigació del Parlament sobre el cas Jordi Pujol i el frau fiscal, després que la seva compareixença s'hagi aprovat amb els vots d'ERC, PSC, PPC, ICV-EUiA, Ciutadans i la CUP. CiU s'ha abstingut.

Tots els grups de l'oposició han coincidit en la necessitat que comparegui Mas, excepte CiU, que s'ha abstingut. La portaveu de la federació a la comissió, Meritxell Borràs, ha dubtat que es desitgi saber la veritat i ha atribuït la petició a un intent de desgastar el president català de cara a les pròximes eleccions.

El canvi de parer d'Esquerra Republicana ha estat decisiu per a l'aprovació de la compareixença. Els republicans han sol·licitat formalment la compareixença del president de la Generalitat després de saber les noves implicacions del seu antic número dos al partit, Oriol Pujol. ERC ha sol·licitat la compareixença després de les noves revelacions vinculades al "cas ITV", segons les quals Oriol Pujol podria haver cobrat comissions il·legals d'empreses que posteriorment es deslocalitzaven de Catalunya.

En un comunicat, ERC indica que havien demanat a Mas "en quatre ocasions" que comparegués a petició pròpia davant la Comissió d'Afers Institucionals. Després que el president de la Generalitat declarés en una entrevista "que compareixeria quan el Parlament li ho demanés", els republicans han optat per sol·licitar "la seva compareixença a la comissió d'investigació". Esquerra també defensa la necessitat d'una "resposta clara" a "la preocupació pels casos de corrupció".

Petició de l'oposició

Pràcticament tots els grups de l'oposició han insistit aquest dilluns a tornar a demanar que el president Mas comparegui davant el Parlament per donar explicacions sobre els casos que esquitxen la família Pujol i que Esquerra no s'hi oposi. El PSC, per boca de la seva portaveu, Esther Niubó, ha exigit que Mas comparegui "urgentment" al Parlament per la trama ITV.

Per la seva banda, la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, ha instat el president Artur Mas a "donar la cara" i comparèixer davant el ple del Parlament per aclarir si "va col·laborar" amb l'exsecretari general de CDC Oriol Pujol en el presumpte cobrament de comissions il·legals d'empreses deslocalitzades. En roda de premsa a la seu del partit a Barcelona, la dirigent popular ha qualificat de "gravíssimes" algunes de les frases de les escoltes intervingudes a Oriol Pujol en les quals es basa la fiscalia per acusar-lo de mediar en benefici d'un empresari amic, fins i tot davant el mateix president de la Generalitat. Per aquest motiu, el PPC ha formalitzat avui mateix al Parlament la petició de compareixença del president català davant el ple de la cambra catalana en saber-se "la possible participació i intermediació del president de la Generalitat en processos de deslocalització d'empreses que estan sent investigades".

CiU: mediar és una tasca normal

Mentrestant, des de CiU han subratllat que mediar en deslocalitzacions és una tasca normal d'un govern per "minimitzar-ne" els efectes. Així ho ha expressat el secretari general adjunt de CiU, Lluís Corominas, després de la reunió de l'executiva de la federació, en la qual, segons ha dit, Mas no s'ha referit a les últimes investigacions conegudes de la trama de les ITV, per la qual està imputat, entre altres, l'exsecretari general de CDC Oriol Pujol.

"Envia-m'ho i jo l'hi diré 'President, només que facis aquesta trucada i diguis això'" o "17 de maig. Sharp. President" són algunes de les frases de les escoltes intervingudes a Oriol Pujol en què es basa la fiscalia per acusar-lo de mediar en benefici d'un empresari amic, fins i tot davant el mateix Mas, segons figura en el sumari d'aquest cas.

En roda de premsa, Corominas ha afirmat, en al·lusió a Oriol Pujol, que el que s'està analitzant judicialment és si, dins del marc d'operacions de deslocalització, existeix una intervenció "poc lícita" realitzada des de l'àmbit "privat", però això és una cosa que "han de determinar els tribunals", ha afegit.

El número tres de CiU ha afegit que no acceptaran "ultimàtums" d'ERC ni d'altres partits perquè Artur Mas decideixi si compareix o no al Parlament per parlar dels casos de corrupció. En aquest punt, ha assegurat que el president no ha comunicat cap decisió sobre aquest tema durant la reunió de l'executiva de la federació: "Si hem de dir alguna cosa ja la direm en els pròxims dies", ha afegit.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut