Barcelona

ERC, disposada a entrar al govern, però vol assumir conselleries clau per al procés sobiranista

Després de l'acord, Esquerra es mostra disposada a entrar al govern si així ho vol el president Mas. En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", Oriol Junqueras ha donat a entendre, però, que voldrien assumir conselleries clau per al procés sobiranista. Si no hi ha consulta, Marta Rovira ja ha avisat que buscaran empara en les Nacions Unides i el Tribunal de la Haia.

RedaccióActualitzat

L'acord per a la consulta obre la porta a una pregunta recurrent en l'últim any en la política catalana: entrarà Esquerra Republicana de Catalunya al govern? Fins ara, la formació sempre havia posat com a condició la celebració de la consulta. Ara, menys de 24 hores després d'arribar a un consens, el president del partit, Oriol Junqueras, ha esvaït la incògnita: sí, però amb conselleries clau per al procés sobiranista.

En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", Junqueras ha explicat que ERC està disposada a entrar al govern si així ho vol el president Artur Mas. El líder d'Esquerra assegura que ara que hi ha pregunta "la predisposició existeix", però adverteix de dues condicions. La primera, que "el president ens hi cridi" i, sobretot, que es posin d'acord "en quins aspectes Esquerra Republicana pot ser més útil en un govern de cara a culminar aquest referèndum".

El govern ho veu amb bons ulls

De moment, no hi ha cap oferta formal, però el dirigent d'Unió Democràtica i conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ja ha deixat clar que veu bé una hipotètica entrada d'Esquerra al govern.

També en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", Espadaler ha recordat que la incorporació d'Esquerra és el que el partit de govern "ha anat dient des del primer dia perquè és bo que els compromisos hi siguin a totes i ens arromanguem tots pels actius i pels passius de l'exercici de govern".

Pel que fa a la consulta, Espadaler està convençut que el govern espanyol, tancant la porta a la consulta, serà qui farà la millor campanya pel "sí" a la independència.

Si no hi ha consulta, a les Nacions Unides

L'endemà de l'anunci de la data i pregunta de la consulta, tots els partits catalans han fet les seves valoracions. Esquerra Republicana destaca el caràcter històric de la consulta i també de l'acord signat entre les forces polítiques favorables al dret a decidir. La secretària general del partit, Marta Rovira, ha dit que l'entesa entre els partits assegura l'èxit de la consulta.

Rovira, avisa al govern espanyol que "la consulta es farà igualment". Si s'obstaculitza la celebració del referèndum, Marta Rovira ha assegurat que portaran el cas fins a les instàncies internacionals. Afirma que el que volen és apel·lar "a un marc diferent al de la Constitució", en referència a les Nacions Unides. Per això, si el govern espanyol no atén a "aquest principi democràtic universal", apel·laran al "dret a l'autodeterminació que reconeix la carta de les Nacions Unides". En última instància, això implica, segons Rovira, "fer la consulta igualment" i si, al final, "totes les demandes ens són negades" podrien portar el cas al Tribunal Internacional de la Haia.

Rovira ha negat que en la negociació s'imposessin les tesis d'ICV, i ha puntualitzat que "no hi ha cap partit que hagi sortit guanyant", encara que sigui cert que ICV-EUiA, i posteriorment UDC, apostaven des de fa temps per una "pregunta arbre", mentre que ERC defensava una pregunta clara sobre la independència com la del referèndum d'Escòcia.

Segons la seva opinió, "en cap lloc" de la pregunta encadenada apareix l'anomenada "tercera via", i encara que ha reconegut que l'opció d'un "sí i un no" a la primera i segona part de la pregunta podria donar peu a considerar que es vota una opció federal, estan "molt tranquils, ja que a Espanya no hi ha una proposta seriosa per constituir un estat federal i encara menys confederal".

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut