Llorca

Dos terratrèmols causen un mínim de vuit morts a Múrcia

Almenys vuit persones han mort aquesta tarda a Llorca, després que un terratrèmol de 5,2 graus ha sacsejat aquesta població de Múrcia, segons l'últim balanç del Ministeri de l'Interior. Algunes fonts apunten que entre les víctimes mortals hi podria haver un menor. Hi ha diverses desenes de ferits. El terratrèmol ha provocat que s'hagin ensorrat diversos edificis al centre de la població. No es descarta que hi hagi més víctimes. També s'ha hagut de desallotjar l'hospital de Llorca, que ha quedat afectat per la tremolor, i una residència de gent gran. Ha estat el segon sisme que s'ha notat a Llorca aquesta tarda. El primer ha passat a les cinc de la tarda, ha estat de 4,4 graus i també s'ha pogut sentir en altres poblacions, com Cartagena o Águilas.

Actualitzat
El primer terratrèmol, de 4,4 graus de magnitud, s'ha registrat a les cinc i cinc de la tarda i ha tingut l'epicentre a la població de Llorca, però també s'ha notat en altres ciutats com Múrcia capital, Cartagena, Mazarrón o Águilas. Els serveis d'emergència han rebut un centenar de trucades de veïns espantats pels tremolors. El segon sisme, més potent que el primer, ha assolit els 5,2 graus a l'escala de Richter i ha tingut lloc a tres quarts de set de la tarda.

L'enviada especial de TV3 a Llorca, Empar Marco, ha explicat que a la localitat s'hi viu un caos de trànsit provocat pels vehicles dels serveis d'emergències i els cotxes que intenten sortir de la localitat. Els carrers són plens de gent que no vol tornar a casa per por de noves rèpliques, com la que s'ha produït una estona després del segon sisme. Hi ha molts edificis afectats amb esquerdes o baixos amb desperfectes. Per això, l'Ajuntament de Llorca ha fet una crida als veïns que no vulguin tornar a casa perquè vagin a espais públics.

En aquest sentit, s'ha habilitat el recinte firal de Santa Quitèria i una nau industrial perquè les persones afectades s'hi puguin allotjar. Nombrosos ajuntaments de tota la regió, i també d'Almeria i Alancant, han ofert l'enviament de tendes de campanya. També s'ha enviat a Llorca camions amb mantes tèrmiques, aliments i begudes per cobrir les primeres necessitats dels damnificats. Segons les autoritats, unes 10.000 persones han estat desallotjades.

Agents de la Unitat de Prevenció i Reacció del Cos Nacional de Policia de les comissaries de Múrcia i Cartagena, així com d'altres províncies limítrofes, s'han desplaçat a les zones més afectades. També s'han mobilitzat policies de la Unitat de Subsòl i del Servei Caní de la Policia Nacional, així com la Unitat Militar d'Emergències amb base a València.

El delegat del govern a Múrcia, Rafael González Tovar; l'alcalde de Llorca, Francisco Jódar, i els consellers murcians de Presidència, María Pedro Reverte, i de Justícia, Manuel Campos, són al parc Huerto de la Rueda, al costat d'efectius sanitaris i de Protecció Civil, en haver estat desallotjats els edificis públics i acordonades les zones annexes. El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, té previst viatjar aquest dijous al matí a Llorca, cap on ja ha anat ​​la ministra d'Innovació, Cristina Garmendia.

Els terratrèmols s'han sentit també a les províncies andaluses d'Almeria, Jaén, Granada, Màlaga i Sevilla. També s'ha notat a Madrid.

Profecies i alertes més serioses

Curiosament, tothom estava pendent de Roma, on una profecia assegurava que a la capital italiana hi hauria un fort terratrèmol. La predicció finalment s'ha complert, tot i que a més petita escala, a Llorca. El que sí que s'ha complert, en canvi, són les previsions que va fer públiques al febrer el Col·legi Oficial de Geòlegs, i en les quals s'alertava que a Espanya hi podria haver un terratrèmol de forta magnitud "pròximament". Apuntava que les zones més propícies eren a Andalusia i Múrcia.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut