Pallars Jussà . Autora: Emma Boneta
Pallars Jussà . Autora: Emma Boneta
Barcelona

El front ens ha portat pluges irregulars i una mica de fresca

El front de pluges ha tingut efectes molt desiguals. Olost, amb 50 mm, i Gombrèn, amb 34, són alguns dels municipis on ha descarregat fort. Les glaçades tornen al Pirineu i la xafogor cau a la costa.

Alberto AlcántaraActualitzat
El front de tempestes que ha escombrat Catalunya entre dijous i aquesta matinada, ens ha portat un molt desitjat episodi de pluges i de descens de temperatures, tot i que els seus efectes no s'han notat de la mateixa manera: les precipitacions han afectat pràcticament a tot el país, però les quantitats recollides han estat molt irregulars, minses i insuficients en molts casos. L'ambient fresc d'aquest matí sí ha estat més generalitzat.

Pluges localment intenses

Les precipitacions han estat acompanyades de tempestes entre febles i moderades en conjunt. En alguns casos, han descarregat amb forta intensitat. Per exemple, a Olost (Osona), es van recollir 50 mm en total, dels quals 23 van caure en 20 minuts. A l'estació d'Artés (el Bages) també es va superar el llindar d'intensitat de pluja (20mm /30 min), amb 32,3 mm en mitja hora.

Comarques com el Ripollès, el Pallars Sobirà, Osona, el Berguedà o la Cerdanya van rebre pluges més generoses, d'entre 20 i 40 mm, mentre que en alguns indrets com la Conca de Barberà, les Garrigues, l'Urgell, el Segrià, el Priorat o el Montsià, les precipitacions han estat anecdòtiques, en general per sota dels 5 mm.

Tot seguit us mostrem algunes de les pluges més importants, acumulades des de dimecres fins a primera hora del matí de divendres:

50 mm al Port del Comte i Olost (23 en gairebé 20 minuts)
45 mm a Campdevànol
43 mm a Artés
39 mm a Lac Redon
37 mm a Prat d'Aguiló
35 mm a Vallirana
34 mm a Muntanyola
33 mm a La Quar
32 mm a Setcases
30 mm a Sant Llorenç Savall
29 mm a Espot
28 mm a Olot
27 mm a Lladurs
25 mm a Sant Romà d'Abella
22 mm a Organyà i Barcelona-Zona Universitària
20 mm a Oliola i Anglès

Al País Valencià i les Balears, els registres més importants han estat: 50 mm a Santa Ponça, 42 a Calvià, 28 a Alcoi, 27 a Sant Joan de Labritja i 23 a Palma.

Un cop ha passat el front, el Servei Meteorològic de Catalunya ha desactivat l'avís per pluja. El telèfon d'emergències 112 ha atès 69 trucades relatives a l'episodi de precipitacions, la majoria pels accidents de trànsit que hi ha hagut. Tot i aquestes pluges, el balanç pluviomètric d'agost es presenta sec a gairebé tot el país, fins i tot molt sec a la major part del litoral i a molts sectors del prelitoral, de la Catalunya Central i de les comarques de ponent

Arriba l'ambient més fresc

El pas de la pertorbació també ha trencat la dinàmica de calor i xafogor que hem portat aquest mes d'agost i ha renovat l'aire. Així, de l'aire càlid de la matinada i primeres hores de dijous dia hem passat a un matí de divendres molt més fresc. El descens de les temperatures ja es va notar en les temperatures comparades a primera hora de la tarda de dimecres i dijous.


Aquesta  taula de dades que us presentem correspon a les temperatures de les 14.00 de dimecres i dijous. Es pot observar com la diferència en algunes capitals de comarca va superar els 10 graus, com és el cas de Girona amb 12  i Cervera amb 13 graus de caiguda. Algunes màximes es van registrar entre la matinada i mig matí.

El descens no ha sigut una cosa exclusiva de l'interior, sinó que també s'ha notat a les comarques costaneres, tot i que en menor mesura.

I si les temperatures a migdia van patir un fort retrocés dijous, avui ha estat el torn de les mínimes. Hem pogut recuperar la jaqueta degut a la davallada de les temperatures, que ha estat notable en alguns punts del litoral: a Barcelona i Tarragona la temperatura a primeres hores del matí ha caigut 5 o 6 graus, amb retirada també de la humitat. Han aparegut les glaçades a alta muntanya i l'ambient ha estat força fresc a tot l'interior, amb moltes mínimes entre 10 i 15 graus. El mestral i la tramuntana han frenat el descens tèrmic als dos extrems del país.



GALERIES RELACIONADES
Anar al contingut