Barcelona

Dimiteixen 10 dels 11 membres del CoNCA després que Mascarell en suprimís les funcions

El plenari del Consell Nacional de la Cultura i les Arts ha plantat Mascarell i ha dimitit en bloc. Deu dels onze membres del plenari del CoNCA -tots excepte la vicepresidenta, Pilar Parcerisas- han plegat. No estan d'acord amb el pla del conseller de Cultura, Ferran Mascarell, de suprimir les funcions d'aquest organisme, que donava veu i vot al sector cultural en l'elaboració i concreció de les polítiques culturals. Entre les atribucions que tenia el CoNCA, hi havia la d'atorgar les subvencions a la creació artística.

Actualitzat
El fins ara president del CoNCA, Francesc Guardans, ha explicat a Catalunya Ràdio els motius pels quals han renunciat al càrrec. "Creiem que és un error i un retrocés en qualitat democràtica", ha dit Guardans, que ha negat que el canvi en la llei impliqui estalvi i més eficiència, "com s'ha explicat moltes vegades per part de qui ha volgut fer el canvi de llei", ha dit.

El plenari del CoNCA sosté que ja havien estat solidaris amb els ajustaments i que el seu pressupost suposa menys del 3% del de la conselleria.

En canvi, creuen que al darrere s'hi amaga una recentralització política i administrativa. Ara, però, asseguren que continuaran treballant fins que s'acabi el tràmit parlamentari de la llei òmnibus que ha de redefinir el consell.

En un comunicat fet públic aquest matí, els 10 dels 11 membres que han renunciat a continuar diuen que el govern no té intenció de canviar el projecte de llei que s'està tramitant al Parlament.

Un projecte, remarquen, que implica una involució política i cultural, que buida la institució de continguts fonamentals i el converteix en un organisme irrellevant.

Els dimissionaris són: Francesc Guardans, Xavier Antich, Sílvia Munt, Rosa Vergés, Chantal Grande, Marta Oliveres, Manel Camp, Jordi Coca, Manuel Forcano i Juli Capella.

Parcerisas veu "precipitades" les dimissions

L'únic membre del plenari que no ha dimitit és la vicepresidenta, la crítica d'art Pilar Parcerisas. En declaracions a TV3, Parcerisas ha qualificat de "precipitada" la dimissió en bloc de la resta del consell "en aquest moment i d'aquesta manera" i ha dit que abans de prendre una decisió ferma vol "saber com queda definitivament" el projecte de llei que s'està tramitant a la cambra catalana.

Segons Mascarell, la nova llei permetrà "un CoNCA més poderós"

El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha mostrat el seu respecte per la decisió dels deu membres del CoNCA, però ha lamentat que no hagin esperat el debat que abordarà el projecte de llei d'agilitat i reestructuració administrativa. En un comunicat, Mascarell ha dit que el Consell es va crear mitjançant una llei del Parlament de Catalunya i, per tant, "seria lògic prendre la decisió, en el seu cas, una vegada que la cambra catalana hagi concretat quines modificacions s'introdueixen en el funcionament del Consell".

Pel que fa a les subvencions, el conseller ha avançat que les supervisarà i els atorgarà una comissió de tres persones, els noms de les quals seran públics. La Generalitat en triarà una, una altra el CoNCA i la tercera serà un tècnic de prestigi en el sector consensuat per les dues institucions.

La llei que s'està tramitant i les mesures que es prenen busquen, assegura Mascarell, la millora del Consell, fer-lo més operatiu i més adequat a les necessitats de la cultura catalana. El conseller lamenta també que els membres del plenari no s'hagin volgut convèncer del reforç del CoNCA que suposen les noves competències que el projecte de llei li atribueix com a òrgan supervisor i avaluador de les polítiques culturals públiques. Segons Mascarell, "la norma manté igualment la independència del CoNCA, que ve donada pel sistema d'elecció dels seus membres tal com s'ha fet des de la seva creació". El conseller preveu que del tràmit parlamentari en sortirà "un CoNCA més poderós, més modèlic en les seves pràctiques, més auditor del conjunt del sistema cultural i menys burocràtic".

Què és el CoNCA i quines eren les seves funcions?

El CoNCA va néixer fa tres anys, el març del 2009, com un ens de dret públic encarregat de desenvolupar el sistema de la cultura i de les arts a Catalunya.

El govern tripartit el va crear, després que el món cultural el va reclamar repetidament, seguint el model anglosaxó dels Arts Councils, que fomenta i organitza la política de suport, promoció i expansió de la cultura i de la creació artística amb independència del govern i de les conjuntures polítiques.

Els premis nacionals de cultura i la presentació d'un informe sobre el sector s'havien convertit en els dos grans moments anuals de presència pública del CoNCA.

Però amb la crisi i les retallades a tots els sectors, el CoNCA va passar a formar part de la llista d'organismes afectats per l'anomenada llei òmnibus, un projecte de llei que redueix els membres del CoNCA d'11 a 5.

A més, segons la llei, a partir d'ara les ajudes a la creació ja no les donarà el consell, sinó la conselleria, a través d'una finestreta única. Segons Cultura, és una mesura de racionalitat. Segons el CoNCA, això els buida de contingut.

Després de mesos d'intentar lluitar-hi, deu dels onze membres del CoNCA han decidit renunciar al càrrec.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut