Dimiteix la ministra de Sanitat, Ana Mato, pel "cas Gürtel"

Actualitzat

La ministra de Sanitat, Ana Mato, ha presentat la dimissió després que el jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz hagi considerat que es va beneficiar econòmicament dels presumptes delictes comesos pel seu exmarit i exalcalde de Pozuelo, Jesús Sepúlveda, en el marc del "cas Gürtel".

En un comunicat, la ministra remarca que en cap cas se li ha imputat "cap delicte" ni se li ha atribuït cap "responsabilitat". El jutge, segons explica, s'ha limitat a comunicar-li "la resolució a efectes merament civils", com a conseqüència de la seva "situació familiar en el moment en què suposadament es van produir els fets".

Tot i això, Mato ha decidit renunciar al càrrec: "No vull que, per cap concepte, la meva permanència en aquesta responsabilitat pugui ser utilitzada per perjudicar el govern d'Espanya, el seu president ni tampoc el Partit Popular".

La ja exministra ha agraït a Mariano Rajoy la seva confiança, així com al Consell de Ministres i a tots els companys del partit. "Ha estat un honor servir el meu país com a ministra de Sanitat durant aquests gairebé tres anys", conclou el comunicat.

L'adéu de Mato es produeix el dia abans d'un ple clau al Congrés dels Diputats, en el qual Rajoy ha de defensar les seves mesures contra la corrupció.

El nou ministre de Sanitat haurà d'esperar una setmana, fins al pròxim dimecres, per jurar o prometre el càrrec per raons d'agenda del rei i del president del govern, segons fonts de La Moncloa. Fins aquest moment, serà la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, qui assumirà les competències del Ministeri de Sanitat.

L'oposició considera la dimissió necessària

El diputat del PSOE, Antonio Hernando, considera que la marxa de Mato demostra que Rajoy mentia sobre el "cas Gürtel".

"Amb aquesta dimissió, sabem que tot era cert. Que durant tot aquest temps el senyor Rajoy ha estat mentint i que Gürtel està al govern i al Partit Popular."

Ricardo Sixto, d'Esquerra Unida, creu que en la dimissió hi ha tingut a veure el debat sobre corrupció que es farà aquest dijous al Congrés.

"La dimissió de la ministra Mato s'ha produït perquè" aquest dijous "no s'acabi convertint el banc blau del govern en el banc dels acusats. Per fi s'ha produït la dimissió d'una ministra que havia d'haver deixat el seu càrrec fa molt de temps per com va gestionar la crisi de l'Ebola."

Josep Antoni Duran Lleida, de CiU, no ha volgut entrar a valorar-ne la feina com a ministra.

"El que s'ha de dir és que la seva dimissió és exemplar, especialment quan cau la que cau en matèria de corrupció i sabent que aquesta és una de les raons per les quals la gent està fins el gorro de la política i dels polítics."

 

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut