Uruguai

Detenen l'exdictador uruguaià Juan María Bordaberry, acusat de l'assassinat de quatre opositors polítics a Buenos Aires el 1976

L'expresident constitucional de l'Uruguai convertit en dictador dos anys després d'arribar al poder, Juan María Bordaberry, l'han detingut a Montevideo després que ahir al vespre fos processat per l'assassinat de dos exdiputats i dos expresos polítics l'any 1976 a Buenos Aires. Junt amb Bordaberry, que s'ha presentat aquest matí a la prefectura de policia on ha quedat detingut, s'ha processat també el que va ser el seu ministre d'Afers Estrangers, Juan Carlos Blanco.

Actualitzat

A Juan María Bordaberry i Juan Carlos Blanco se'ls acusa de ser els responsables de l'assassinat del senador uruguaià Zelmar Michelini, del president de la Cambra de Diputats, Héctor Gutiérrez Ruiz, i dels militants tupamaros William Whitelaw i Rosario Barredo. Aquest procediment es va declarar prescrit l'any 2005 però un tribunal d'apel·lació el va reprendre en decidir el mes de març passat que el còmput de la prescripció s'havia de fer a partir del retorn de la democràcia al país, ja que les investigacions fetes abans no tenien prou garanties.

Si el procediment tira endavant, serà la primera vegada que un alt responsable de la dictadura serà jutjat a l'Uruguai, tot i la llei d'amnistia de 1986, adoptada sota la presidència del primer govern democràtic de Julio María Sanguinetti. Això és possible, perquè aquesta llei, coneguda també com a "llei de caducitat", va excloure del perdó els crims comesos a l'estranger i els delictes de tipus econòmic, així com els responsables polítics civils. I Bordaberry mai no va ser militar.

Anar al contingut