Barcelona

Desmond Tutu, guardonat amb el Premi Internacional Catalunya 2014

Guardonat amb el Premi Internacional Catalunya 2014, el jurat li reconeix la seva lluita per la justícia social

RedaccióActualitzat

El premi Nobel de la Pau i arquebisbe emèrit de Ciutat del Cap, Desmond Tutu, ha estat guardonat amb el Premi Internacional Catalunya 2014. El jurat, que l'ha votat per majoria absoluta, ha reconegut "la seva vigorosa i constant lluita per la justícia social i la millora de les condicions dels oprimits, des d'una integritat, un coratge i una capacitat excepcionals".

Considerat la consciència moral de Sud-àfrica, Tutu va ser un dels protagonistes de la desaparició de l'apartheid, ha estat molt actiu en la defensa dels drets humans arreu del món i s'ha implicat activament en campanyes contra la sida, la tuberculosi, la pobresa, el racisme, el sexisme i l'homofòbia. 

En una entrevista amb Toni Cruanyes que es va fer ahir i que s'emetrà aquest divendres al Telenotícies Vespre, Desmond Tutu, recomana diàleg als governs català i espanyol per trobar una sortida al procés sobiranista. Afirma que és millor escoltar que forçar a una relació no volguda. 

"Espero que vosaltres, a Espanya, sigueu prou adults com per veure que heu de seure junts i escoltar-vos els uns als altres. No és bo  intentar forçar la gent en una unió que uns no volen. Se sent com un jou al voltant del coll. Això és el que estem veient. Si la gent sent amb molta força que vol sortir d'un país, llavors és molt millor escoltar-los que no pas forçar-los a una relació que no volen."


El Premi Internacional de Catalunya ja ha superat els 25è aniversari. El premi va ser creat per la Generalitat l'any 1989 i reconeix, cada any, aquelles persones que han contribuït a desenvolupar valors culturals, científics o humans a tot el món.

En aquests anys, s'han premiat més de 30 personalitats. El 2013 les triades van ser l'exprimera ministra de Noruega i exsecretària general de l'OMS Gro Harlem Brundtland i la jove estudiant i activista pakistanesa Malala Yousafzaides i, l'anterior, l'expresident del Brasil Luiz Inácio Lula da Silva.

El lliurament del premi serà el 3 de juny a les set de la tarda al Palau de la Generalitat.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut