Washington

Descobreixen la innocència d'un pres executat a Texas

La descoberta de la innocència d'un pres executat a Texas el 2004 ha commocionat els Estats Units. En un país on cada any s'administra la injecció letal a 50 condemnats a mort, aquest cas ha fet que els abolicionistes tornin a clamar que s'aturin les execucions mentre el sistema judicial no pugui garantir que no comet errors. Tot sembla apuntar que el cas de Todd Willingham, executat el 2004 a Texas després de ser condemnat a mort quan tenia 23 anys per l'incendi a casa seva, on van morir els seus tres fills, va ser un despropòsit judicial. Un nou informe entregat per experts en incendis conclou, com ja van apuntar dos estudis del 2004 i el 2006, que el foc va ser un sinistre "accidental".

Actualitzat
Cap prova pericial, un expert psiquiatra que emet un informe que qualifica l'acusat de "sociòpata molt perillós" sense haver-lo entrevistat mai, testimonis que canvien la seva declaració per donar suport a l'argument de l'acusació i advocats ineficaços. Sembla que aquesta combinació fatal d'elements va dur un home, Todd Willingham, a ser condemnat a mort per l'incendi a casa seva on van morir els seus tres fills. El pres va ser executat a Texas dotze anys després mentre encara proclamava la seva innocència. Els detalls del seu cas han estat publicats aquesta setmana pel diari nord-americà "The New Yorker".

El cas ha tornat a la llum pública arran d'un informe d'un especialista enviat a la comissió ètica de Texas, on després d'analitzar els escenaris de l'incendi ha conclòs, com ja ho van fer dues anàlisis anteriors, del 2004 i el 2006, que el foc es va originar de forma accidental. L'especialista ha afegit que les conclusions que va elaborar l'expert que va participar en el judici "estaven basades en creences de persones i no tenien res a veure amb una investigació científica sobre els escenaris de l'incendi".

La denúncia sobre l'execució d'un innocent ha arribat en un moment especialment delicat, ja que un altre reu, Troy Davis, un home de raça negra condemnat per l'assassinat d'un policia blanc, espera aquests dies la seva execució a Geòrgia mentre s'estudien nous elements que podrien exculpar-lo.
Anar al contingut