Puigcerdà

Demanen set anys i mig de presó per molestar els veïns tocant el piano

La Fiscalia demana set anys i mig de presó a una noia de Puigcerdà per molestar els veins quan toca el piano. L'advocat de la noia considera que és un error i discrepa de l'opinó de la fiscalia que ho considera un delicte de contaminació acústica.

RedaccióActualitzat
El fiscal d'Olot, José Antonio Alonso, ha demanat set anys i mig de presó per a Laia M., una jove intèrpret de piano de Puigcerdà, i els seus pares, per molestar els veïns tocant el piano i no fer cas dels requeriments de l'Ajuntament perquè insonoritzessin l'habitació.

En el seu escrit la fiscalia acusa la noia, de 26 anys, i la seva família d'un delicte contra el medi ambient i un altre de lesions pels danys psicològics que el so del piano hauria provocat a la veïna que va presentar la denúncia. L'advocat de la família, Marc Molins, ha explicat a Catalunya Ràdio que es tracta d'una petició "fora de lloc", perquè no es pot comparar el so del piano amb el soroll d'una discoteca o bé d'un aeroport.

La veïna afectada va presentar la denúncia el 2006 a l'Ajuntament de Puigcerdà i el consistori va requerir en quatre ocasions a la família que insonoritzés l'espai on hi havia el piano, però no en va fer cas. Això va comportar la denúncia al jutjat. L'escrit de l'acusació també demana a la intèrpret i als seus pares el pagament d'una multa de 360 euros i 21.900 més com a indemnització a la veïna.

Segons el fiscal, des d'octubre del 2003 fins a setembre del 2007, la intèrpret, "encoratjada i ajudada activament pels seus pares", es va dedicar a tocar el piano al domicili familiar durant vuit hores diàries un mínim de cinc dies a la setmana en una habitació que no estava adequadament insonoritzada. La música del piano provocava nivells de soroll "notablement superiors" al límit de 30 decibels en horari diürn que estableix la Llei de Protecció Contra la Contaminació Acústica per als instruments musicals.

La història de Laia Martín recorda la del nen de set anys estudiant del Conservatori de Tarragona, a qui la Guàrdia Urbana va multar fa uns mesos amb 800 euros arran de les queixes dels veïns quan assajava amb la trompa.

La Fiscalia obre la porta a una rebaixa

Per la seva banda, la Fiscalia ha justificat per la "gravetat" del cas la seva petició de set anys i mig de presó, però ha obert la porta a una rebaixa de la pena o a un possible indult parcial en cas que els processats adoptin mesures per minimitzar els sorolls.

En un comunicat, la Fiscalia de Catalunya demana "contextualitzar" la petició de condemna tenint en compte que els sorolls emesos per la pianista "van tenir una durada molt extensa", entre els anys 2003 i 2007, sense que els processats atenguessin els quatre requeriments de l'Ajuntament de Puigcerdà perquè insonoritzessin l'habitació dels assajos.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut