Sant Joan Despí

David Fernàndez: "Al poble no li cal permís. Desobediència pacífica i democràcia"

La CUP considera que la resposta de Rajoy a Mas no aporta res de nou i només és un canvi de discurs en les formes. En declaracions a "Els matins", el diputat David Fernàndez ha apostat per la desobediència civil i pacífica si l'Estat no dóna resposta a les demandes a favor del dret a decidir.

RedaccióActualitzat
La CUP considera que la resposta de Rajoy a Mas no aporta res de nou i només és un canvi de discurs en les formes. En declaracions a "Els matins", el diputat David Fernàndez ha apostat per la desobediència civil i pacífica si l'Estat no dóna resposta a les demandes a favor del dret a decidir.

David Fernàndez ha afirmat que Mas té un mandat que és la consulta i que "al poble no li cal permís: desobediència pacífica i democràcia", ha exposat. Per part de la CUP, el diputat ha dit que tenen com a únic escenari la consulta. "El nostre pla A, B i C és consulta i consulta", ha dit, després de valorar que la Via Catalana i les mobilitzacions des del 2006 "han desbordat el marc constitucional gràcies a la força de la gent".

El problema

Fernàndez ha remarcat que "el problema és amb l'Estat"  i amb ningú més que amb l'Estat: "No és amb una societat ni amb una cultura". "El problema no és entre pobles, és entre elits", ha insistit. Per ell, els polítics d'aquest Estat "no han descodificat el procés que estem vivint" i "estan tancats en un mur".

En aquest sentit, ha criticat que s'escudin en la Carta Magna per concloure que la consulta no és legal. "La sagrada Constitució és reformable si truca Merkel, però si truca tot un poble, pany i forrellat", ha considerat.

El diputat de la CUP també ha valorat l'oferta de Rubalcaba per fer de mitjancer entre Mas i Rajoy. "No estic mai d'acord amb Rubalcaba. El PSOE ha estat part del problema, l'espanyolisme també forma part del seu ADN."

Majoria silenciosa?

Pel que fa a la lectura de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, i del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, que van parlar d'una "majoria silenciosa" que no havia participat en la Via Catalana, David Fernàndez ha dit que l'argument no s'aguanta per enlloc. "Els qui invoquen 'majories silencioses' van convocar 100 persones a la Barceloneta i 400 a la plaça del Rei", ha recordat.

Ara bé, sí que ha indicat que "estem en un procés cap a l'alliberament i no s'ha de linxar els qui no ho veuen clar".

Diàleg constant

Sobre els pròxims passos a fer després de la Via, Fernàndez creu que són els que marca el govern i que el ritme és "correcte i adient", però ha alertat que no és CiU i ERC els qui han de decidir la pregunta de la consulta, sinó el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, ja que, segons ha dit, incorpora moltes més sensibilitats i representa més bé la societat catalana.

Pel que fa al govern espanyol, s'ha mostrat partidari de mantenir obert el diàleg. "El diàleg és una bona cultura. Ha de ser constant, permanent. Al capdavall serem veïns", ha afirmat.

El diputat de la CUP també ha assenyalat que al marge de la independència la seva formació considera que hi hauria d'haver un canvi de model econòmic, però que "assumim les contradiccions d'alliberar un país i en alguns moments haurem d'anar durant 5 minuts amb CiU".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut